Här är en bit av brevet – läs hela till höger om artikeln.
Här är en bit av brevet – läs hela till höger om artikeln.

Demokratin i Gävle

Publicerad

Gävles moderater vill inte göra kommunen till fristad för hotade bildkonstnärer.

Karin Olsson bemöter den kulturfientliga attityden och dribblandet med juridiken.

Det kom ett brev från Gävle. Ni kan läsa det här bredvid. Eller förresten, ni måste läsa det. Det är ett svar på en kritisk krönika som jag skrev för en vecka sedan, som handlade om hur Gävlemoderaterna gjorde som Sverigedemokraterna, och röstade mot att kommunen skulle ta emot en bildkonstnär under två år. Det gällde att bli en del av det internationella fristadssystemet, skapat efter fatwan mot Salman Rushdie, som under en begränsad tid skyddar framför allt hotade författare eller journalister.

I dag finns åtta fristäder i Sverige, och för ett år sedan inledde Expressen Kultur i samarbete med Svenska Pen kampanjen #fristad för att få fler att ansluta sig.

I brevet berättar de tre moderaterna att det inte regnar manna från himlen i Gävle. Skattetrycket är högt och ungdomsarbetslösheten värst i Sverige. Man kan inte hjälpa hela världen, menar de tre lokalpolitikerna.

Hur prioriterar då moderaten Niclas Bornegrim och hans partivänner i sin ansträngda kommunbudget? Nyligen ställde sig han och de andra i alliansen bakom ett förslag om att bygga en ny fotbollsarena med 6 500 platser i Gävle. Detta trots att Bornegrim själv tyckte att kostnadskalkylerna verkade mer än lovligt optimistiska. I bästa fall kommer arenan kosta 140 miljoner kronor att bygga. Driften hamnar på uppemot 14 miljoner om året. Skattebetalarna kommer att stå för tio miljoner av dem.

Det är märkligt, hur lite pengar en kommun än har så verkar det alltid gå att skaka fram stålar till en ny idrottsanläggning.

Niclas Bornegrim är dessutom känd för mer än sin vurm för den lokala idrotten. I Gävle är han beryktad för sin kulturfientlighet, efter att ha gett sitt stöd till en "konsthatare" som Arbetarbladet tog med för att titta på offentlig konst tillsammans med chefen för Konstcentrum, konsthallen i Gävle. Bornegrim avskydde skulpturen "Priapos trädgård" så mycket att han utfärdade ett vallöfte om att ta bort den om han kom till makten. Bornegrim tyckte också att man skulle strunta i expertisen på Konstcentrum vid inköpen av offentlig konst och låta kommuninvånarna rösta fram dem i stället.

 

Det är alltså ingen slump att Bornegrim går i bräschen för att stoppa en utsatt bildkonstnär från att få en fristad. Han är inte främmande för politisk detaljstyrning av konsten och avskyr "eliter" som ska bestämma vad som är konst och inte. Hans påstådda omsorg om de kämpande Gävlekonstnärerna som han anser skulle få otillbörlig konkurrens av denna enda skyddsling ger jag inte mycket för.

I sin replik meddelar Gävlemoderaterna att beslutet om att bli fristad - i likhet med Uppsala, Malmö, Göteborg, Växjö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Sigtuna - ska överklagas för att prövas mot kommunallagen. De undrar om det stipendium som konst-nären får kan betraktas som understöd i strid med kommunallagen, och vill få det utrett i förvaltningsrätten.

Fristadssystemet finns i Sverige sedan många år, och går i linje med regeringsförklaringen och Kulturrådets regleringsbrev. Kultur- minister Lena Adelsohn Liljeroth, som bekant också moderat, har uttalat sig varmt om fristäderna.

Nu försöker ändå Gävlemoderaterna att undergräva hela systemet. De vill hitta en juridisk krok för att se till att inga kommuner och regioner alls kan ansluta sig. Man får ge dem att de är än mer kreativa än Sverigedemokraterna för att hindra oönskade element att komma till Sverige. Utsikterna för att de ska lyckas är dock små. Många kommuner delar ut stipendier, utan att det någonsin har ansetts stå i strid med kommunallagen.

 

Men det mest anmärkningsvärda med Gävlemoderaternas replik är egentligen deras resonemang om att jag inte begriper hur demokrati fungerar. Det är just för att jag begriper det som jag tar mig rätten att kritisera deras agerande. Det kallas yttrandefrihet, just det som författarna, journalister och konstnärerna i behov av en fristad har blivit berövade.

Gävle är nu på väg, i strid med Moderaternas och Sverigedemokraternas vilja, att bli den första kommun i Sverige som blir en fristad för just en konstnär. Det är en pionjärinsats som hedrar staden.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag