Allt detta - OCH Hamlet. Foto: Larseric Linden
Allt detta - OCH Hamlet. Foto: Larseric Linden

Delvis fel, Montelius

Publicerad

Robert Stasinski kritiserar Martina Montelius.

När Martina Montelius i en debattartikel ( Expressen 5/11) ondgör sig över Madeleine Sjöstedts ekonomiska spariver har hon delvis rätt och delvis fundamentalt fel. Rätt eftersom också jag anser att vårt kulturborgarråd bör ägna mer tid åt att förkunna kulturens icke-monetära värden i stället för att debattera kultur som pengaslöseri.

Men fel blir det då Montelius egen historia av bittert slit får utgöra någon sorts merit för en analys av hur en kulturinstitution som Dramaten fungerar ekonomiskt. Vi kulturarbetare måste kommunicera vårt slit annorlunda.

I själva verket är Montelius inne på detta när hon beskriver teaterns meriter. Dels de debatter hon hänvisar till och de individer hon (uppenbarligen) räddat livet på. På konstspråk översatt blir det "samtidskritisk konstdebatt i offentligheten" samt en "livgivande emotionell erfarenhet". På ekonomspråk säger man press- och mediaindex samt quality of life-index. Båda uttrycker exakt samma sak.

Montelius verkar tro att man som konstnär ska tjata sig till pengar. Jag menar att vi måste locka oss till dem, eftersom så mycket i samhället nu är statt i ekonomiskt limbo.

Tyvärr har Montelius gått på tidernas mest enträgna konstnärsmyt att om vi bara är tillräckligt duktiga på vår konst, så kommer allt det andra att lösa sig. Denna ödesdigra myt uttrycks i Montelius egen arbetsbeskrivning: "att tänka". Nej, det är alltför blygsamt formulerat, jobbet innebär också att städa, debattera, projektleda, fakturera, mejla, regissera och marknadsföra.

Ett sådant slags konstnärskap 2.0, där allt slit räknas in, bör inte ses som en korruption av konstnärsrollen, utan en möjlighet att visa makthavare exakt hur vi arbetar för att realisera vår konst. Då blir det påtagligt att konsten och teatern inte är en korvkiosk.

 

Robert Stasinski

kulturen@expressen.se

Robert Stasinski är frilansande curator och kulturkritiker.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag