Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatten gav Palme upprättelse

Olof Palme.
Foto: Jacob Forsell

Nils Funcke efterlyser ett medieetiskt  system som omfattar filmer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det blir ingen rättslig prövning av filmen "Call girl" för att den skulle innehålla förtal av avliden. På DN debatt i går redogjorde familjen Palmes juridiska ombud för varför man inte låter väcka enskilt åtal för påståendena i filmen att statsministern, läs Olof Palme, köpte sex av minderåriga.

Jag delar inte deras uppfattning att enskilda skulle sakna rättsmedel enligt Europakonventionens mening för att få sin sak prövad. Och att staten indirekt skulle ha en form av ansvar för förtalet eftersom filmen fått produktionsstöd av Filminstitutet finner jag långsökt.


Men det verkligt intressanta är advokaternas slutkläm. De skriver att flertalet som deltagit i debatten om "Call girl" har genomskådat det etiska haveriet och förmedlar att familjen Palme "har känt ett starkt stöd i denna debatt".

Debatten har alltså gett Olof Palme en form av upprättelse. Förtalet är avslöjat som förtal och skammen i de flestas ögon flyttad från Olof Palme till filmskaparna.

Deras reaktion visar att upprättelse i första hand inte handlar om att få rätt i domstol. För familjen Palme och de flesta handlar det främst om att få rätt i den allmänna debatten och därmed förhoppningsvis också i historieböckerna. Att enskilda kan söka och få upprättelse utan en många gånger kostsam och uppslitande rättslig prövning visar på värdet och styrkan i en allmän och fri debatt. Det är där konflikter uppstår och det är där de flesta konflikter bör och kan "lösas".


Det är också en av tankarna med det medieetiska systemet där de som lidit publicitetsskada kan få upprättelse genom Allmänhetens pressombudsman och Pressens opinionsnämnd. Ett medieetiskt system som även omfattar filmer framstår som angeläget.

Det är sannolikt en from förhoppning men debatten borde få filmskaparna att reflektera över den bild de förmedlar av Sveriges statsminister 1976.

Eftersom de synbarligen inte kan prestera några belägg för påståendena att statsministern köpte sex borde de klippa bort sekvensens där han kryper i säng med en 14-åring. Det skulle vara hederligt, visa respekt för en avliden och den offentliga debatten samt därtill göra en bra film bättre.


Fotnot. "Call girl" är nominerad i elva kategorier på kvällens Guldbaggegala. SVT1 20.00.


Nils Funcke

kulturen@expressen.se

fakta

CALL GIRL