Magnus Bärtås. Foto: Sofia RunarsdotterMagnus Bärtås. Foto: Sofia Runarsdotter
Magnus Bärtås. Foto: Sofia Runarsdotter
Donald Trump och Kim Jong-Un har den apokalyptiska retoriken gemensamt, menar Magus Bärtås. Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump och Kim Jong-Un har den apokalyptiska retoriken gemensamt, menar Magus Bärtås. Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och Kim Jong-Un har den apokalyptiska retoriken gemensamt, menar Magus Bärtås. Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-il kidnappade filmregissören Shin sang-ok och tvingade honom att göra filmer åt diktaturen. Foto: VINCENT YU / AP TT / NTB SCANPIXKim Jong-il kidnappade filmregissören Shin sang-ok och tvingade honom att göra filmer åt diktaturen. Foto: VINCENT YU / AP TT / NTB SCANPIX
Kim Jong-il kidnappade filmregissören Shin sang-ok och tvingade honom att göra filmer åt diktaturen. Foto: VINCENT YU / AP TT / NTB SCANPIX
Det järnätande monstret i "Pulgasari" från 1985 kan tolkas som en kärnvapenmetafor. Foto: YoutubeDet järnätande monstret i "Pulgasari" från 1985 kan tolkas som en kärnvapenmetafor. Foto: Youtube
Det järnätande monstret i "Pulgasari" från 1985 kan tolkas som en kärnvapenmetafor.  Foto: Youtube

"De vill ha ett monster – för att döda ett monster"

Publicerad

Magnus Bärtås har tillsammans med Fredrik Ekman skrivit boken "Alla monster måste dö", om den nordkoreanska propagandaapparaten.

Jens Liljestrand ringde upp Magnus Bärtås för ett samtal om hur den nuvarande kärnvapenkrisen kan förstås utifrån den bisarra regimens kärlek till teatrala effekter.

Tillsammans med kollegan Fredrik Ekman besökte Magnus Bärtås Nordkorea på turistvisum 2008. De två författarna skrev senare den Augustnominerade reportageboken "Alla monster måste dö". Här skildras hur den bisarra Juche-ideologin byggs upp av propaganda och iscensättningar, ofta mycket teatrala.

– Den nordkoreanska regimen vill disciplinera befolkningen genom att försöka komma åt deras känslor, genom parader, uppvisningar, avrättningar och melodramer, inte minst via tv, förklarar Magnus Bärtås.

 

LÄS MER: Nils Schwartz recenserar "Alla monster måste dö" 

Kim Jong-il en glödande cineast

Det är ingen slump att Kim Jong-il, far till nuvarande diktatorn Kim Jong-Un, var fascinerad av film och lät kidnappa den sydkoreanske regissören Shin sang-ok och hans exfru, skådespelaren Choi Eun-hee. Under perioden 1978-1986 tvingades de göra filmer åt diktaturen – med Kim Jong-il själv som producent. Shins sista film var "Pulgasari" (1985), en "Godzilla"-liknande film med skräck- och fantasyinslag, där fattiga bönder skapar ett jättelikt, järnätande vidunder som kan besegra den förtryckande kejsaren.

– "Pulgasari" kom till i samma skede som Nordkorea sjösatte det sitt kärnvapenprogram. Metaforen är tydlig: man måste bygga ett monster för att kunna döda ett annat monster. Det är en oerhört känslostyrd retorik.

 

LÄS MER: "Godzilla" som både civilisationskritik och monsterrulle

Ständiga hotelser

Att Nordkorea hotar sin omvärld är ingenting nytt, säger Magnus Bärtås, som menar att man i Sydkorea numera är van vid att grannlandet med jämna mellanrum skramlar med vapen, som "bråkstaken i klassen".

Hur tror du att den nuvarande krisen upplevs av det nordkoreanska folket?

– För Nordkorea är kriget ett normaltillstånd. Regimen har i generationer spridit myten om Kim-dynastin och dess förmågor, liksom man har byggt en bild av den stora fienden. Det är en kamp mellan ont och gott som har pågått i evigheter, där man kämpar mot en trehövdad Satan, bestående av USA, Sydkorea och Japan.

– För regimen är det en delvis ny situation. Hela deras diplomati har handlat om att skrämmas, hota och tvinga till sig eftergifter, så har det sett ut sedan 1970-talet.

 

Trump ett nytt slags fiende

Tidigare har omvärlden sökt diplomatiska lösningar på de återkommande kriserna med Nordkorea. Men med Donald Trump i Vita huset har de plötsligt en motståndare som med sina teatrala utspel och sin apokalyptiska retorik är ett slags spegelbild – som när han hotade Nordkorea med "eld och raseri som världen aldrig skådat".

Ger Trumps agerande anledning till ökad oro?

– Man kan säga att Trump bekräftar den bild av USA som man i årtionden har velat befästa hos befolkningen. USA är djävulen, landet avbildas bokstavligen som en djävul med horn. Och då är det ju bara naturligt att djävulen hotar att angripa med "eld och raseri".

 

Förakt för mänskliga värden

Magnus Bärtås framhåller att mentaliteten i diktaturens ledarskikt inte ger någon möjlighet till försoning med omvärlden.

– Det är det som gör den så farlig. I klanens historia, dess psykologi, finns ett totalt förakt för alla mänskliga värden. Att de skulle montera ner sin makt är otänkbart. Det är alltid antingen eller, varje underminerande av deras kontroll är ett hot. Nordkorea är unikt, det finns inget land i världen som har samma makt över sin befolkning.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag