Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”De unga ljuger att de är polyamorösa”

Eric Schüldt och Daniel Sjölin är tillbaka med nya avsnitt av ”Två män i en podd”.
Foto: OLLE SPORRONG
Kultursidorna handlar allt mer om politik, klimat och moral, säger Eric Schüldt i säsongsstarten.
Foto: Shutterstock

Eric Schüldt har under sommaren följt kultursidorna och öppnar veckans avsnitt med en påläst spaning om svenska kulturskribenter. Daniel Sjölins bidrag håller inte riktigt samma verkshöjd: En neurotisk kalsong-incident på stadshotellet i Åmål under Bokdagarna i Dalsland.  

– Ola Larsmo var där nere i lobbyn. Jag vågade inte visa mig, säger Daniel Sjölin.

PODCAST.  Eric Schüldt har i flera år känt en leda för kulturvärlden, som han menar har flyttat in på ledarsidan och nu handlar bara om politik, klimat och moral. Ett ”Andrev Walden-samhälle” som består av mätta, infantila och kraftlösa skribenter.

– Det är en typ av manlighet sprungen ur den gamla tidningen ”Café”, säger Eric Schüldt. Jag vill ju att allt ska vara dark academia – en romantisering av bildning, konst, idéhistoria och skönhet. 

Men nu i sommar har Eric Schüldt insett att det har kommit en ny ung generation – och räknar upp Essy Klingberg, Saga Cavallin, Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Lyra Koli

– Podden ”Gästabudet” är ju dark academia! Det är smalt, det är bildat och de lyfter fram konsten på ett närmast sensuellt sätt. De besjälar vår bransch.

Det är en typ av manlighet sprungen ur den gamla tidningen ”Café”

Men Daniel Sjölin ger ett underligt lojt gehör – varmed veckans samtal börjar gnissla. 

– Det är jättebra skribenter det där. Stjärnor. Framtidens kulturchefer allihop om de vill, säger Daniel Sjölin. Med de får passa sig för det här nya polyamorösa som den där generationen håller på med.

Varpå Daniel Sjölin håller en smått bisarr utvikning om det hemska med att inom ramen för ett traditionellt parförhållande, plötsligt exploatera ordet polyamorös för att kunna ligga runt med andra.

– Det här med ”Det är bara sex, inga känslor – det betyder ingenting”. Ursäkta men vafan är det? Om det inget betyder – gör det inte då! Nä, eller hur!? Möta en främling, erövra, upptäcka, bli fysiskt bekräftad och ett få utlopp för en fantasi – sen när har det inte med känslor att göra? Onani med dildo eller en termos med ljummen köttfärs – det är möjligen sex med bara litet känslor. Nej, ”det betyder ingenting” är den nya generationens hundraprocentiga lögn. Gå inte på den!


https://embed.radioplay.io?id=90023&country_iso=se"

Sagt om "Två män i en podd"

Tv-profilen Lotta Lundgren: Tycker att Daniel Sjölin är Sveriges bästa och roligaste människa just nu. Rekommenderar starkt hans och Eric Schüldts utmärkta ”Två män i en podd”

• Sara Ödmark på Tv-dags: Dynamiken mellan Eric Schüldt och Daniel Sjölin är trollbindande.

• Alexander Dominici i SvD Kultur: Navelskådande? Definitivt! Men det här är också ett brutalt ärligt och bitvis smärtsamt samtal om pretentioner och det manliga konstnärsegot.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.