Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De styr Expressens kultursida i sommar

Hanna Nordenhök och Philip Warkander.Foto: Olle Sporrong

Två välkända skribenter i Expressen är vikarierande redaktörer på kultursidan i sommar: Hanna Nordenhök och Philip Warkander.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Hanna Nordenhök är författare och kritiker i Expressen, samt konstnärlig doktor i litterär gestaltning. I november 2019 fick hon det nyinstiftade Madeleine Gustafsson-priset för sin kritikergärning. 

I våras utkom också hennes senaste roman ”Caesaria”, som av DN:s Ingrid Elam beskrevs som ”underbart poetisk prosa”.

Hon ser fram emot en tid av att främst ägna sig åt andras skrivande. 

– Det kan vara en vila från det egna jaget att få jobba med andras texter, säger Hanna Nordenhök.

Vilken typ av kulturkritik håller du högst?

– Mina egna områden teaterkritik och litteraturkritik brinner jag väl mest för, men en kultursida måste ha variationsrikedom och det finns en massa roliga textformat att tänka vidare kring, särskilt på sommaren finns det ett större utrymme för essäistiska och litterära utsvävningar som man kan ta vara på. 

”En gnutta humor”

Philip Warkander är doktor i modevetenskap och undervisar vid Lunds universitet. Han är också en flitigt återkommande skribent i Expressen och Bon.

– Jag tycker om texter som rymmer även en gnutta humor, säger Philip Warkander. Självklart ska kulturkritik tas på allvar, men den får gärna också vara rolig att läsa. 

Vad kan kulturjournalistiken bli vassare på?

– Här kommer mitt standardsvar: att fokusera mer på mode, design och liknande ämnen, som traditionellt kanske befinner sig lite i kulturjournalistikens utkanter, svarar Philip Warkander.