Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De ställer sig framför ett repressivt maskineri

Journalisten Aljaksandra Dynko.Foto: Radio Free Europe
Den ryska historiken Jurij DmitrijevFoto: Mediafond / Wikimedia commons
Skribenten Dmitri Plax.Foto: OLLE SPORRONG

Dmitri Plax skriver om dissidenterna i Östeuropa som trotsar rädslan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. I min förra text lovade jag att ta med er läsare på en resa ägnad åt att återuppfinna begrepp. Första försöket är – mod. Vad är mod? 

På midsommardagsafton greps flera journalister i min hemstad Minsk. Bland dem – Aljaksandra Dynko, en tongivande medarbetare på Radio Libertys belarusiska sändningar. Att man griper journalister i Belarus är inte så konstigt. Ty vi pratar om ett land där centrala valnämndens ordförande förklarar gripande av en aspirerande presidentkandidat med att denne försöker åstadkomma ett maktskifte. (Detta är inget skämt.) 

Det som däremot kan uppfattas som konstigt är varför en enskild person väljer att ställa sig framför ett repressivt maskineri. Speciellt om personen i fråga har något att förlora.

Mod är trots. Aljaksandra Dynko har i flera intervjuer pratat om att oberoende journalister och författare i Belarus (hon har även jobbat som förläggare) trotsar rädslan, att de är vaccinerade mot den. Så mod är ett val. Men hur väljer man rätt?

När den ukrainske regissören Oleg Sentsov i maj 2018 påbörjade sin hungerstrejk var han beredd att löpa linan ut, insatsen var hans eget liv. När han under hot om tvångsmatning från den ryska fängelseadministrationen avbröt hungerstrejken efter 145 dagar, såg det ut som att han förlorade.

Är det mod eller dumdristighet?

Gjorde han det? Vilket val av de två hade dikterats av mod? Att satsa sitt liv på ett försök att få frigivning för andra oskyldigt dömda eller att erkänna sig besegrad och fortsätta leva?

Vad är det som driver en person som den ryska historikern Jurij Dmitrijev, att år efter år trotsa hot och förföljelser och fortsätta sitt arbete med att kartlägga den stalinistiska terrorn? Är det mod eller dumdristighet? 

Men oavsett hur man väljer att svara på det – Aljaksandra Dynko och Oleg Sentsov är i dag frigivna. Jurij Dmitrijev är kvar i fängelse. Hans liv går att rädda. Det krävs inte så mycket mod av oss i den fria världen för att göra det. Bara vi inte tiger. 

 

Dmitri Plax är författare, översättare och radioproducent, samt medarbetare på Expressens kultursida. I augusti utkommer han med boken ”Peter. Tid av Dmitri Plax” (Ersatz), en bilderbok om en fars kärlek till sin son.