Scenkonst? Foto: Ingvar Andersson
Scenkonst? Foto: Ingvar Andersson

De som bär kulturen

Publicerad

Madeleine Sjöstedt om Martina Montelius kritik.

Martina Montelius är arg (Expressen 5/11). Mycket arg. Vad förväntas man svara på ett du-är-dum-skrik? Naturligtvis ingenting. Det är det som är hela grejen. Man förväntas hålla truten.

Men kulturen och dess resurser är faktiskt viktiga. Där förenas Martina Montelius och jag. Därför har jag ökat stöden till det fria kulturlivet från 70 till 116 miljoner kronor, vilket för nästa år bland annat ger Unga Klara, Tribunalen, Boulevardteatern och Teater De Vill höjda anslag.

Även Stockholms stads egna kulturinstitutioner har fått kraftigt uppräknade anslag, Stadsteatern från 196 till 230 och biblioteken 223 till 278 miljoner kronor. Med detta kommer ett ansvar gentemot skattebetalarna att de resurser som anslås används på bästa sätt - att cheferna på de offentliga institutionerna prioriterar kultur och inte lokaler eller administration. För stadens institutioner kan jag med lätthet ta det ansvaret. De medel de har används på bästa sätt, till mera kultur.

Sveriges kulturbärare är framför allt medborgarna. De är även kulturens finansiärer. Martina Montelius jämställer dem med korvköpare. Självklart är man i sin fulla rätt att se på publiken som en belastning, skattebetalarna som en tigande tillgång och politiker som idioter. Kultur skulle existera även i ett tomt rum - om ingen såg, ingen kom och ingen betalade.

Men för oss andra som är engagerade för ett kulturliv som växer och når fler måste diskussionen föras om hur begränsade resurser bäst används. För mig är svaret enkelt: Det konstnärliga skapandet kommer först. Ge mig ett enda argument till varför det skulle vara annorlunda?

 

Madeleine Sjöstedt (FP)

kulturen@expressen.se

Kultur- och fastighetsborgarråd

Stockholms stad

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag