Åsa Linderborg. Foto: Tommy Pedersen
Åsa Linderborg. Foto: Tommy Pedersen

De drunknande i debatten

Publicerad

Mathan Ravid försöker rädda diskussionen om antisemitism från stormig polemik.

Jag belyste okunskap om antisemitism som bland annat röjs i ett okritiskt försvar av Günter Grass dikt "Vad som måste sägas", vilken innehåller föreställningar rotade i den antisemitiska idétraditionen – exempelvis analogin som förvandlar den judiska staten till dagens Nazityskland (Expressen 24/4).

Reaktionerna visar hur brist på argument kan leda till olika försök att undvika debatt. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg ändrar i sitt svar formuleringen "mäktiga judiska intressen" (typisk för antisemitisk propaganda) i Anders Hasselbohms artikel om mordet på Folke Bernadotte till "judiska intressen" bakom bildandet av staten Israel, och gör därmed om såväl innebörd som symbolik. Tidens chefredaktör Daniel Suhonen och Helsingborgs Dagblads kulturchef Gunnar Bergdahl väljer en annan taktik, och avfärdar mig som "Israelvän". Detta trots att jag inte ägnar en bokstav i min artikel åt att diskutera Israels politik. Bland annat heter det att jag "bagatelliserat" israeliska massförstörelsevapen, som om min text gällde ubåtar och missiler.

Dror FeilerFoto: Robban Andersson

Pricken över i:et står Dror Feiler för när han sin vana trogen – likt Grass i dennes dikt – använder sin härkomst som slagträ, som om judisk identitet per automatik medför expertkunskaper om antisemitism. Själv framställs jag som "rabiat" Israelförsvarare. Det påstås återkommande att frågan om antisemitism används för att tysta kritik mot Israel. Som den brittiske sociologen och vänsteraktivisten David Hirsh påpekat är syftet med denna argumentation ofta det motsatta: Israel används för att tysta debatten om antisemitism. Mina kritikers oförmåga/ovilja att argumentera i sak samt deras medvetna förvrängningar av innebörden av min och andras texter är ett talande exempel på hur de som varnar för antisemitism ofta dränks i en debatt om "Israel".

 

Mathan Ravid

kulturen@expressen.se

 

Mathan Ravid är medlem i Svenska kommittén mot antisemitism.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag