Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De drunknande i debatten

Åsa Linderborg.
Foto: Tommy Pedersen

Mathan Ravid försöker rädda diskussionen om antisemitism från stormig polemik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag belyste okunskap om antisemitism som bland annat röjs i ett okritiskt försvar av Günter Grass dikt "Vad som måste sägas", vilken innehåller föreställningar rotade i den antisemitiska idétraditionen – exempelvis analogin som förvandlar den judiska staten till dagens Nazityskland (Expressen 24/4).

Reaktionerna visar hur brist på argument kan leda till olika försök att undvika debatt. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg ändrar i sitt svar formuleringen "mäktiga judiska intressen" (typisk för antisemitisk propaganda) i Anders Hasselbohms artikel om mordet på Folke Bernadotte till "judiska intressen" bakom bildandet av staten Israel, och gör därmed om såväl innebörd som symbolik. Tidens chefredaktör Daniel Suhonen och Helsingborgs Dagblads kulturchef Gunnar Bergdahl väljer en annan taktik, och avfärdar mig som "Israelvän". Detta trots att jag inte ägnar en bokstav i min artikel åt att diskutera Israels politik. Bland annat heter det att jag "bagatelliserat" israeliska massförstörelsevapen, som om min text gällde ubåtar och missiler.


Dror Feiler
Foto: Foto: Robban Andersson

Pricken över i:et står Dror Feiler för när han sin vana trogen – likt Grass i dennes dikt – använder sin härkomst som slagträ, som om judisk identitet per automatik medför expertkunskaper om antisemitism. Själv framställs jag som "rabiat" Israelförsvarare. Det påstås återkommande att frågan om antisemitism används för att tysta kritik mot Israel. Som den brittiske sociologen och vänsteraktivisten David Hirsh påpekat är syftet med denna argumentation ofta det motsatta: Israel används för att tysta debatten om antisemitism. Mina kritikers oförmåga/ovilja att argumentera i sak samt deras medvetna förvrängningar av innebörden av min och andras texter är ett talande exempel på hur de som varnar för antisemitism ofta dränks i en debatt om "Israel".


Mathan Ravid

kulturen@expressen.se


Mathan Ravid är medlem i Svenska kommittén mot antisemitism.