Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De blir vikarier på kultursidan i sommar

Valerie Kyeyune Backström.
Foto: OLLE SPORRONG
Essy Klingberg.
Foto: Privat

I sommar vikarierar skribenterna Essy Klingberg och Valerie Kyeyune Backström på Expressens kulturredaktion. 

– Kultursidan ska vara ett stort rum med högt i tak. Det tycker jag är jätteviktigt som redaktör och att få publicera många olika typer av åsikter och att det ska finnas en bredd, säger Valerie Kyeyune Backström som började skriva för Expressen 2014.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Valerie Kyeyune Backström skriver regelbundet om konst och litteratur på Expressens kultursida och kommer i sommar även att vikariera på redaktionen som redaktör. Hon hoppas att sommaren bjuder på många nya diskussioner och kulturdebatter.

– Expressen har jättemånga bra skribenter och det är det som jag tycker känns allra roligast, att få jobba med så många begåvade människor. Det finns en stor bredd, säger hon.

Vad läser du privat?

– Jag läser både skön- och facklitteratur när jag hinner. Just nu ”Oäktingen” av Violette Leduc, men också om musikfestivalen Altamont i norra Kalifornien 1969. Jag har precis fått hem en trave förstahandsupplagor av böcker som kom ut då som jag håller på att tugga mig igenom. Annars försöker jag läsa varierat, men spårar lätt in på vissa ämnen eller tider när jag läser av lust och inte i jobbet. Jag missbrukar i stort sett alla typer av medier, förutom dagstidningar så har jag nästan konstant en podd eller ljudbok i gång när det är möjligt. Min själ skyr tomrummet!

Vilken kulturhändelse ser du fram emot i sommar?

– Om den öppnar, så Lynette Yiadom-Boakye på Moderna i sommar. Har längtat efter att återse hennes tavlor sen jag såg hennes soloutställning på The New Museum 2017.

”Humor för folk samman”

Dessutom kommer Essy Klingberg, som även hon har skrivit för Expressens kultursida under våren, att vara en del av kulturredaktionen under sommaren. Hon har tidigare bevakat film för bland annat Nöjesguiden och vid sidan om journalistiken håller hon även på med humor och stand up.

– Man kan nog ha ganska stor nytta av att ha den bakgrunden i kulturvärlden. Jag har märkt att ibland så har kulturskribenter ganska låg ribba för vad som är kul och komiker har ganska låg ribba för vad som är smart. Där finns ett gränsland som man kan jobba med som är ganska roligt. Jag tror att humor är ett bra verktyg oavsett vilket område man ger sig in i. Det är ett sätt att bredda en text eftersom humor är ett klister som för folk samman, säger hon.

Har du någon litterär förebild? 

– Jag läser väldigt mycket, i princip allt som kommer ut. Jag älskar att läsa det som blir stort för att ta reda på vad det handlar om, även om det kanske inte är min favoritgenre. Mest gillar jag dagbokslitteratur, ju närmre dagboksgenren desto bättre.

– När det kommer till skribenter så har jag alltid älskat Vanity Fair-skribenterna som var stora på 90-talet och början av 00-talet. Det kan kanske kännas som en lite död era nu, men jag gillar verkligen deras uttryck och att man hela tiden rör sig i gränslandet mellan humor och journalistik. Det tycker jag är väldigt roligt.

Vilken kulturhändelse ser du fram emot i sommar?

– Jag ser fram emot utställningen ”En tyst vandrar genom vår lägenhet” på Magasin 3. Jag har inte varit där sedan de stängde 2017, men längtar efter att komma tillbaka. Dessutom är temat inre och yttre rum, vilket känns särskilt passande just nu. Jag hoppas också kunna gå på Parkteatern, men det kanske är att begära för mycket.Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=83138&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.