Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dawit Isaak bjuds in till Bokmässan i Göteborg

Frida Edman, mässansvarig på Bokmässan.
Foto: Svante Örnberg/pressbild / Bokmässan
Dawit Isaak.

I snart 18 år har den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång i Eritrea.

Nu bjuder Bokmässan i Göteborg in honom som gäst genom ett öppet brev.

– Vår högsta önskan är att vi får ett svar från Dawit Isaak. Tyvärr är det inte särskilt troligt som läget är i dag, säger mässansvarig Frida Edman.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

En officiell inbjudan kommer i dag att skickas till Dawit Isaak om att medverka på Bokmässan i september. Det skickas till Sveriges ambassadör i Eritrea, det svenska konsulatet i Asmara och Eritreas ambassad i Stockholm. Inbjudan publiceras också på Expressens kultursida.  

Isaak sitter fängslad för sina regimkritiska artiklar i eritreansk media.

– Genom en öppen inbjudan hoppas vi på något sätt nå honom, eller i alla fall uppmärksamma personer som kan ha mer insyn i processen, på att vi är många som arbetar för att Dawit ska bli fri, säger Frida Edman.

Även bjudit in Gui Minhai

Undertecknare till brevet är förutom Frida Edman, även Jesper Bengtsson, ordförande Svenska Pen, Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund, Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet, Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser Sverige, Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit och Karin Olsson, kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen.

I brevet berättar man bland annat om det seminarium och den manifestation på Bokmässan som i år planeras för att uppmärksamma Eritrea och Dawit Isaaks situation.

Det är inte första gången som Bokmässan bjuder in en fängslad person.

– Förra året bjöd vi också in Gui Minhai till Bokmässan och installerade en tom stol i väntan på att han ska kunna komma, säger Frida Edman.

Även Dawit Isaak kommer att symboliseras genom en tom stol. Den avtäcks efter seminariet.

– Stolen står reserverad för Dawit Isaak till den dagen han kan komma, eller av fri vilja väljer att inte medverka.

– Alla signaler vi kan sända till den eritreanska regimen kan göra skillnad, det hoppas vi i alla fall. Dessutom ökar det medvetenheten om utsatta förläggares och författares situation i världen, säger Frida Edman.

Illustratören Gianluca Constantini

Bokmässan kommer också att ställa ut den italienska illustratören Gianluca Constantinis bilder på fängslade journalister som gripits i Eritrea, där Dawit Isaak är ett av namnen.

Expressen har ett mångårigt engagemang för Isaak. Kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare Karin Olsson tycker att Bokmässans initiativ är betydelsefullt.

– Det finns kanske ingen bättre plats att uppmärksamma Dawit Isaaks brutala öde på än på Bokmässan i hans svenska hemstad Göteborg. Mässan har också satt ihop ett väldigt starkt seminarium, som jag är tacksam över att få möjlighet att leda, säger hon.


FAKTA

Torsdagen den 26 september klockan 15 arrangeras på Bokmässan ett seminarium och en manifestation för Dawit Isaak. 

Esayas Isaak, Dawit Isaaks bror, Aaron Berhane, Dawit Isaaks tidigare chef, den eritreanske poeten Yirgalem Fisseha Mebrahtu och journalisten och författaren Martin Schibbye, samtalar om vem Dawit Isaak är och hur det politiska läget ser ut i Eritrea.

Seminariet introduceras av Frida Edman, Bokmässan och modereras av Karin Olsson, Expressen.