Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Datorns predatorer

Datorspel - våldsamma och beroendeframkallande visar kvällens TV-dokumentär

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Johan Åsards dokumentär Dödligt spel om våldsamma datorspel är mycket, mycket obehaglig. Ändå berättar den kanske framför allt det vi redan vet men sällan orkar begrunda: massiv konsumtion av tvådimensionellt våld kan förstärka aggressivitet och avtrubba empatin hos somliga. Företrädesvis unga killar i "socialt svaga" miljöer eller redan svårt traumatiserade individer, alltså de som redan är i riskzonen för missbruk och kriminalitet av olika slag. - Sambanden är belagda i massor av studier om våld på teve och video. Det är inget att diskutera, sa också barnspykiater Frank Lindblad som deltog i den paneldebatt som följde på en av TV4 och Fair play organiserad visning av filmen i måndags i Stockholm.  Fair play är en organisation (fair-play.se) som vill verka mot teve- och datorspelandets baksidor: "beroende, våld och nedsättande värderingar."

Det nya med just de våldsamma datorspelen är interaktiviteten, där spelaren själv står bakom vapnet.  Lägg därtill den hastigt ökande realismen där hjärnsubstansen sprutar i närbild och där gränsen mellan sken och verklighet tycks allt tunnare - samt den sortens belöningssystem som till exempel kan ge mer poäng när man mördar lättklädda kvinnor eller mörkhyade människor.  Spelen är ännu en riskfaktor att lägga till andra som fattigdom, tillgång till vapen, gängbildningar, upplösta familjer etc, framhåller exmilitären och psykologiprofessorn Dave Grossman i Dödligt spel.

Åsards dokumentär utspelar sig framför allt i USA, där datorspelsindustrin nu växt förbi filmindustrin. Pengarna kryllar, precis som i det militärindustriella komplex som filmen på ett effektivt vis kopplar spelandet till.  Bland annat besöker han det ökända "lär-dig-döda"-lägret Fort Benning, där infanterisoldaterna övar sig med både militärens egna stridsspel och de råaste kommersiella produkterna. På lek och på kul; men kanske afghansk, irakisk eller iransk verklighet i morgon. En japansk forskare visar hur hjärnans frontallob - till skillnad vid till exempel läsning - relaxar under datorspel. Det är skönt att spela. Beroendeframkallande att få ständiga belöningar. Bilderna från skolmorden i Arkansas, Colombine och Erfurt knyts ihop genom att samtliga gärningsmän brukade spela våldsamma datorspel. Moralpaniken må ligga på lur. Men diskussionen lär och bör fortsätta.

FAKTA

JOHAN ÅSARD | Dödligt spel | TV4 20.
00