Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför vill kvinnorna ligga med Magnus

KVINNORNAS MAN. Magnus i ”Tunna blå linjen”, gestaltad av Oscar Töringe.
Foto: CAROLINA ROMARE / SVT
Journalisten Anna Gullberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anna Gullberg om karaktären Magnus i ”Tunna blå linjen”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURKRÖNIKA. Jag kommer på mig själv med att längta efter söndagskvällarna. 

Det är nåt med den där grova, sköna skånskan. Bara att få slippa den generiska rikssvenskan i en dramaserie är befriande.

Det är omöjligt att inte falla för Magnus, utryckningspolisen i SVT:s succépolisdrama ”Tunna blå linjen”. Egentligen är det staden Malmö som är den verkliga huvudkaraktären, och jag blir inte så lite kär i den heller. Men det är Magnus kvinnorna vill ligga med.

Så när illusionen spricker i ”P4 Extra” med Titti Schultz blir jag ledsen. 

Schultz gillar också Magnus. Jag hör det på rösten, småpirrig att sitta där med den som lyssnarna krävt som gäst.

Men hon gillar inte att skådespelaren Oscar Töringe, 38, inte är Magnus på riktigt. Töringe låter nervös i direktsändning, och han pratar en prydlig, utslätad lundensiska så långt ifrån Magnus karaktär man kan komma. Dessutom är han extremt upptagen, med barn på väg, inte alls på jakt efter någon snart singel-Sara att blotta sitt innersta för. Han har till och med haft en liten roll i en Beckfilm en gång, ingen normalt funtad kvinna vill ligga med nån från en Beckfilm.

Nej. Titti vill att han ska prata skånska. Som Magnus.

Magnus, som säger till Sara:

”Jag är så jävla kär i dig, men det visste du väl redan, eller hur?”

Käääär. Det bara skorrar himmelskt.

Det går till och med så långt att han uthärdar lite Jesussång för Saras skull.

Vi älskar Magnus för att han flörtar med oss. För hans blick som ständigt är fäst på Sara, och just därför borrar sig rakt in i hjärtat. Det där fåniga leendet, ögonen som glittrar av förälskelse. Kärlek som gör att han förnedrar sig själv, om och om igen.

En människa på riktigt, inte en pappfigur i trenchcoat.

Snygg dessutom, men inte ouppnåeligt så. 

Det är omöjligt att hitta någon tidigare motsvarighet, en plågad Krister Henriksson i överrock, en muttrande Rolf Lassgård som Wallander. Ensamvargar som stånkar fram i livet. Stirrar dystert i fjärran med whisky i näven och jazz i högtalarna. Sexsymbol är inte första tanken. Snarare hur skönt det måste vara för kulturgigare att ha stadig inkomst från alla TV4-filmatiseringar. Den slitna kriminalinspektören är en trop, till och med i stekhet Persbrandttappning.

”Tunna blå linjen” har i brist på bättre jämförts med ”Spanarna på Hill Street”, för att det var så länge sedan ett drama om de blåklädda. Men den äkta, dokumentära känslan påminner mer om David Simons (”The Wire”) första dramaserie ”Homicide: life on the street” (93-99) om livet som polis i tuffa Baltimore, utan jämförelse den bästa polisserien som gjorts.

Realism har också varit nyckel till ”Tunna blå linjens” framgång. Både miljöer och karaktärer. Manusförfattaren Cilla Jackert sade i en DN-intervju att hon går i gång på ”de små detaljerna som gör en människa”.  

Det märks. Allt det där som gör Magnus till en vanlis att få en crush på. Hans tafatta handbollscoachande. Omsorgen om undulaterna. Hälsonojan. Hur han utvecklas från macho till mjukis som skriver Facebookpekoraler och trånar hopplöst.

Det går till och med så långt att han uthärdar lite Jesussång för Saras skull, möjligen den yttersta uppoffringen i sekulära Sverige. Det är omöjligt att inte älska en sån man.


Anna Gullberg är journalist och skribent på Expressens kultursida.


Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=80118&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.