Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Därför skulle jag aldrig ha fittmössa"

GERILLASLÖJD. Pussyhattar eller musmössor är en form av handarbetsaktivism. Idén föddes efter avslöjandena om att Trump sagt att man kan göra vad som helst med kvinnor om man är känd, till och med "grab them by the pussy", greppa tag om könet.
Foto: Okänd / INTERNET
Time förklarar hur "womens' march" blev en rörelse.
Foto: Time

Marianne Lindberg De Geer skriver om varför hon vägrar bära den nya kvinnokampssymbolen pussy hat.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag vet att det är kontraproduktivt att spotta snus i motvind, men aldrig att jag går med i den nya kvinnorörelsen som skapats som en reaktion på Trumps sexism och tar på mig en snippmössa.

 Eftersom jag alltid vill veta vad det är för sammanhang jag uppmanas att gå in i, gick jag in på pussyhatproject.com, där man förklarar vad fittmössebärandet innebär.

Fritt översatt:

1. Pussyhat global virtual march tillhandahåller ett medel [stickbeskrivning av en pussyhat, min anmärkning] för att göra ett unikt kollektivt visuellt ställningstagande, som kommer att hjälpa aktivister att höras bättre.

2. Det är ett sätt att komma samman i en virtuell marsch för att representera oss själva och stödja kvinnors rättigheter.

Och slutligen: Ju mer vi syns, desto mer hörs vi.

Mina frågor kvarstod dock: varför just rosa, och varför just "pussy", som enligt Google translate betyder "fitta" och "mespropp".


LÄS MER: Nina Lekander om varför "fittmössa" är en bra idé

Ordet fitta går inte att återta

En svart person kan säga "nigger" om sig själv, men det kan inte jag som vit kvinna, eftersom det ordet historiskt har betytt förtryck av svarta. Svarta har dock tagit tillbaka ordet och gjort det till sitt, i likhet med hur homosexuella agerat med ordet "bög". På samma sätt har man tänkt här. Typ: jag är en fitta, tjoho!

Musmössan kom till som en reaktion på Trumps "Grab'em by the pussy".
Foto: Jeremy Hogan / POLARIS

Men går man med på att försöka återta ordet fitta, går man också med på att tolkas som underlägsen. Det spelar ingen roll hur många fittmössor som rör sig i stadsbilden, vi bibehåller vår position som det andra könet.

Som kvinna är jag chockad över hur tusentals kvinnor kan träda en symbol för sitt fysiska kön över hjärnan, utan en enda reflektion över vad det innebär. Jag skäms.

Musmössan förändrar ingenting

Visst kan vi få med oss en och annan man på den resan, det är bara att titta på bilderna som sista månaden svämmat över på Facebook, med män med stickade pussyhats på huvudet, men frågan är om det förändrar någonting överhuvudtaget?

Jo säger någon; detta har inneburit att jag är stolt över att vara kvinna. Och då vill jag fråga: vad är du stolt över? Att fittor kan?

Och vore jag man skulle jag tänka: i den där marschen hör jag inte hemma. Och kanske skulle jag, i ett anfall av välvilja, ge en klapp på huvudet till hustrun, flickvännen, syrran och mormor och säga: "lilla gumman, tror du det hjälper att gå med din rosa mössa på huvudet? Ni behöver förresten inte påminna mig för jag tänker ändå på pussy 140 gånger per dag."

Pussymössan förändrar ingenting ur jämställdhetsperspektiv, det kan jag försäkra.


Marianne Lindberg De Geer är konstnär och medarbetare på Expressens kultursida.