Özz Nûjen. Foto: Lennart Rehnman
Özz Nûjen. Foto: Lennart Rehnman

Därför ska vi skratta terrorismen i ansiktet

Publicerad

Attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo får inte tysta satiren. Satirikern Özz Nûjen förklarar varför det är nödvändigt att fortsätta driva med all sorts fundamentalism:

Det är vår förbannade plikt, skyldighet och rättighet att skämta om allt.

"Nous partageons votre peine en ce moment de deuil.

Nos sincères condoléances à vous Charlie Hebdo, le magazine satire."

Franska satirtidningen Charlie Hebdo har utsatts för en massaker, en terroristattack.

Det är ett illdåd mot det fria ordet, en attack mot oss alla som värnar mänskliga fri- och rättigheter. Mina tankar och kärlek går till offren och deras nära och kära. Kan man inte skämta om en sak kan man heller inte prata allvar om den saken. Det är, och har varit, mitt ledmotiv sen jag började.

Det finns nästan inget töntigare, fegare och farligare än en kränkt fundamentalist oavsett religion eller ideologi.

Eller jo... Vi. Jag och du.

 

Vi blir själva en fara för vårt rättssamhälle om vi slutar ifrågasätta fundamentalisterna och deras världsbild.

Vi blir fegare och vårt land blir en rädd stat i stället för en rättstat, om vi slutar skämta och driva med fundamentalisten och hens tro och vantro.

Jag vill bara skratta åt terroristerna som beväpnade med kalashnikovs och granatgevär anföll och sköt ihjäl ett gäng satiriker och journalister, beväpnade med pennor!?

Vilka fegisar, vilka ryggradslösa typer och vilken liten tillit till sin tro och sin sak de har, dessa terrorister. Om din dud, religion eller ideologi inte tål att drivas med eller skämtas med, så är varken din gud, religion eller ideologi något att ta på allvar. Det sorgliga skämtet som blir kvar är du!

Let's face it! Du är då den största tönten, idioten och framför allt den som borde göra en rejäl hälsocheck och gå om grundskolan.

Frågan nästan varje satiriker, varje komiker får och är trött på är. Kan man skämta om allt?

Ja, ja och åter ja.

 

Det är vår förbannade plikt, skyldighet och framför allt rättighet att skämta om allt.

Vad hatar fundamentalister mest oavsett tro och ideologi? Vad hotar, kan och kommer att rasera deras självbild?

Jo: skämtet, hånet, skrattet och ifrågasättandet av deras världsbild.

Därför ska vi fortsätta skratta!

Därför ska vi fortsätta skämta för Paris skull; för Stockholm, för Diyarbekir, Peking, Caracas, Washington, Kairo och alla oss andra i världen.

Därför ska vi skratta terrorismen i ansiktet.

Därför ska vi skratta rasismen i ansiktet.

Därför ska vi fortsätta skämta om och driva med gudar, religioner och ideologier.

Gud har humor – titta bara på hens skapelse! Och vi ska vara kronan på verket? Ha vilket skämt!

Religionen är ett skämt. Kolla bara hur många skojare som följer den!

Ideologier är tragikomiska. Det blir lätt kaos och ser roligt ut när alla försöker följa en enda idé, men framför allt är det väldigt dumt.

Ta hand om dig och ditt skratt, kram

 

Özz Nûjen

kulturen@expressen.se

 

Özz Nûjen är satiriker och ståuppkomiker. 2014 mottog han Expressens satirpris Ankan.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag