Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför kan jag inte låta bli att titta på "Wahlgrens värld"

Bianca, Pernilla, Hasse, Oliver, Christina, Benjamin och Theo i Karibien i "Wahlgrens värld" säsong 3 avsnitt 9.
Foto: SEMIC
Cecilia Torudd skrev och ritade "Ensamma mamman".Foto: PELLE ERICSSON
Bianca Ingrosso och Pernilla Wahlgren.Foto: MAGNUS RAGNVID / MAGNUS RAGNVID / KANAL 5 / WWW.RAGNVID.COM

Ikväll tävlar Benjamin Ingrosso för Sverige i Eurovision song contest.

Gunilla Brodrej förklarar varför hon fastnat för realityserien om hans familj.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | KOMMENTAR. Varför kan jag inte låta bli att titta på "Wahlgrens värld"? Avsnitt efter avsnitt, säsong efter säsong. De är utåtriktade och bjussiga, men ändå framstår de som arketyper snarare än som riktiga personer. Bianca Ingrosso är frispråkig och Benjamin Ingrosso trulig och Pernilla Wahlgren är fnittrig. Att skratta åt ett problem är alltid en bättre utväg än att grotta ner sig. Ord som "miljöproblem" eller "klimathot" förekommer inte vokabulären och alla är förmodligen automatiska moderater eftersom det är mest gynnsamt för dem, eller som Bianca säger, "alla runtomkring henne är det". 

Ensamma mamman

Ändå tittar jag. Jag tycker om Pernilla. Jag tycker om när hon bryter ihop i sitt pipskratt över precis ingenting. Det är dråpligt på ett sätt som påminner mig om en annan tragikomisk, hårt arbetande mamma: Cecilia Torudds DN-serie ”Ensamma mamman”. Hon levde med sina två tonårsbarn och en hund och golven var alltid smuliga och varje dag ett mindre kaos, men tonen varm och humoristisk. Herregud, så där jobbigt är det, tänkte jag och vred ur systerskapets Wettex-trasa på lite bättre humör. Jag ser Torudds tecknade mamma i Pernilla Wahlgrens halvhjärtade försök att tillrättavisa Benjamin när han inte hjälper till hemma, eller i de tröstlösa projekten att rensa högarna som hopar sig i hemmet och när hon blir kritiserad av sin brutalt uppriktiga dotter Bianca. 

Bianca Ingrosso, Christina Schollin och Pernilla Wahlgren.

Visst, de bor på fina Lidingö, men deras tomt är säkert den rörigaste i kvarteret. Visst, de reser till Italien och hyr en enorm husbil, men de är jättedåliga på campingliv.

 

LÄS MER — Anna Axfors: Därför älskar publiken den nya Pernilla Wahlgren

 

Jag skymtar också orättvisorna, den speciella kärleken till de yngsta sönerna och den mer krävande attityden mot dottern. Benjamin kommer undan med det mesta, vilket Bianca gärna understryker. 

Men trots att tv-teamet verkar följa familjen dygnet runt finns det en tydlig gräns för hur privat det kan bli. Pernilla har ett avväpnande skratt som skydd för det mesta. Kanske är det den ekonomiska tryggheten som skapar grundtonarten i dur. Kanske är det bara det att kamerorna går. Men med den här seriens hjälp stryker Wahlgrens ett effektivt streck över allt "gammalt groll" med Emilio Ingrosso, pappa till tre av barnen. Nu pratas det om temperament och skrik och bråk på ett positivt sätt. De rensar luften. Får ur sig saker. 

Ekivoka skämt

För det går bra nu och givetvis är det gynnsamt för en familj av entreprenörer, artister och influencers att kunna sprida sina varumärken på detta sätt. Pernilla har köpt ett hus i Marbella. Och där på spanska solkusten bor också Pernillas föräldrar en stor del av året, hennes blommiga mamma Christina Schollin, före detta Bergmanskådespelerska som bland annat spelade den kuvade tyska frun till Carl i ”Fanny och Alexander”. Och pappa, Hans Wahlgren, även han pensionerad skådespelare, en synnerligen välbehållen 80-åring med förkärlek för ordvitsar och ekivoka skämt (nåt som för övrigt går i arv). 

Linnea Widmark, mamma Pernilla Wahlgren och syster Bianca Ingrosso hejar på Benjamin.Foto: MIKAEL PERSSON / MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Ikväll, när charmiga Benjamin Ingrosso tävlar för Sverige i Eurovision song contest med "Dance you off", vet vi "Wahlgrens värld"-tittare att han är barnbarnet som för tillfället får mest kärlek av mormor eftersom han för tillfället är mest populär. Det berättar Bianca under en av sina rättframma "synkar". 

Men alla verkar lugna med hur de framstår i serien. Eller kanske är det bara så att alla har insett att det är lukrativt att bjuda på sina egna tillkortakommanden. I "Wahlgrens värld" vaggas jag i alla fall in i en närmast bedövande känsla av att man inte behöver göra saker krångligare än vad de är. Ingenting är på allvar. Allt går ändå åt helvete. Man får passa på att dansa, leva och showa. 

 

TV

Wahlgrens värld

Säsong 1-3

ITV studios

Kanal 5 och DPlay

Gunilla Brodrej är kritiker på Expressens kultursida.

Läs fler texter här.

PODCAST – Lyssna på Lunch med Montelius podcastavsnitt om Pernilla Wahlgrens show "Kort, glad och tacksam".