Därför kallar jag Magnus Sandelin ”muslimjägare”

Magnus Sandelin och America Vera-Zavala.
Foto: JAN WIRIDEN/HENRIK JANSSON

America Vera-Zavala förklarar varför hon anser att den granskande journalisten Magnus Sandelin ägnar sig åt censur av muslimer.

Sandelin ger svar direkt under hennes artikel: ”Vilseleder grovt”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Det mest symptomatiska med Magnus Sandelins julilska, som får Karl-Bertils Jonssons pappas utbrott att blekna, är att han inte har läst boken har kritiserar (Expressen 30/12-20). Hösten 2017 var han engagerad i att försöka stoppa en pjäs – ”Muslim ban” – som han aldrig sett, våren 2018 var han engagerad i att stoppa medverkande i filmen ”Burka songs 2.0” som han inte sett tala i offentligheten. 

Han har gjort det till sitt kall att peka ut muslimer som enligt hans hemsnickrade definition på något sätt har gått över gränsen. Han letar upp 20 år gamla blogginlägg, konferenser eller predikanter som på något sätt är kontroversiella och kopplar sedan ihop dem med muslimer som han inte anser uppfyller hans krav på renhet. Ofta hänvisar han till Säpo som källa när när han inte finner tillräckliga belägg för att diskvalificera en speciell muslims medverkan i offentligheten men han undviker alltid att nämna Säkerhetspolisens egna islamofoba skandaler. Han vill censurera, stämpla och stoppa men blir själv oerhört kränkt om man benämner det han ägnar sig åt. 

Doku sitter i samma bubbelpool som Kvartal och Bulletin.

Min bok ”Svartskalle. En svensk historia”, innehåller flera delar, endast en handlar om islamofobin i Sverige i dag. Det var lätt att förutspå att den skulle dela kritikerkåren mest, i vissa fall hyllas den, i andra fall anses den vara problematisk. Det gläder mig att debatten lever, islamofobin är vår tids mest brännande fråga, inte minst eftersom så många av Europas högerextrema partier går till val på att bekämpa muslimer och ”det muslimska problemet”. Så också Sveriges rasistiska parti som är i full färd med att tvättas rena inför en regeringssamverkan. 

I boken skriver jag en mening om herr Sandelin och benämner honom såsom jag ser det, ”en notorisk muslimjägare som kallar sig för journalist”.

För att väcka uppmärksamhet för sitt senaste swish-projekt Doku skriver han nu ett inlägg om att jag förolämpat honom. Hans vilseledande uppgifter om händelser många år tillbaka i tiden rörande Amanj Aziz har jag redan bemött på denna kultursida men han verkar få återpublicera dem hur många gånger som helst. Istället kanske Expressen skulle kunna granska projektet Doku, vars grundare spridit liknelser om muslimer som ”rena pesten”. 

Det som borde vara tydligt för alla är att Doku inte är ett journalistiskt projekt, utan ytterligare en del av en propagandakampanj med högerns miljoner i ryggen som sitter i samma bubbelpool som Bulletin och Kvartal.

Sandelin får tycka vad han vill men hans titel borde ändras. När han var kallad som expertvittne av Ann-Sofie Hermansson till den omtalade rättegången i Göteborg fick han en direkt fråga av advokat Silas Aliki och erkände då att Dokus texter fram för allt är opinionsbildning och inte grävande journalistik. Behöver jag tillägga något?


Av America Vera-Zavala

America Vera-Zavala är dramatiker och skribent, bland annat på GP:s kultursida. Läs Magnus Sandelins replik här under.SVAR DIREKT: ”America Vera-Zavala vilseleder grovt”

Magnus Sandelin skriver slutreplik till America Vera-Zavala.


Den 17 oktober 2017 intervjuade Göteborgs-Posten mig om America Vera-Zavalas pjäs ”Muslim ban”. Reportern skrev i artikeln att ”Magnus Sandelin är noga med att han inte anser att föreställningen borde stoppas” och citerar mig: ”Yttrandefrihetsmässigt är det intressant att höra alla röster, dessutom är det här ett konstnärligt projekt och då ska taket vara extra högt”.

Jag har alltså inte försökt att stoppa hennes pjäs eller något annat evenemang, som hon påstår. Men det symptomatiska med America Vera-Zavalas replik är att hon visar en häpnadsväckande nonchalans inför kontrollerbara fakta. Hon ljuger, vilseleder och riktar svepande anklagelser utan att exemplifiera.

Att jag och America Vera-Zavala har olika syn på islamistisk extremism är ingen hemlighet. Det som hon kallar för min ”hemsnickrade definition” är tvärtom den etablerade bland forskare och myndigheter. 

De granskningar som jag har gjort de senaste åren, ofta i samarbete med andra redaktioner, har fram för allt fokuserat på dem från Sverige som anslutit eller gett stöd till IS och liknande terrorgrupper. I den islamistiska miljö som Vera-Zavala lierat sig med benämns dock dessa extremister som ”politiserade muslimer”. Mot den bakgrunden är det inte förvånande att hon drar fram islamofobikortet även mot Säkerhetspolisen som hon naturligtvis ogillar.

Hon ger sig även på Stiftelsen Doku, men inte heller då klarar hon av att hålla sig till fakta. Hon vilseleder grovt om en tweet som inte alls liknade muslimer vid pesten utan handlade specifikt om att Amanj Aziz enligt en person ska ha rekryterat dennes anhörige. 

Vidare har jag aldrig sagt att Dokus texter fram för allt är opinionsbildning. Frågan gällde endast en specifik krönika.

Och påståendet att Doku skulle ha ”högerns miljoner i ryggen” är rent löjeväckande. Om Vera-Zavala i stället för smutskastning varit intresserad av att få en sann bild av stiftelsens ekonomi så hade hon enkelt kunnat läsa våra offentliga årsredovisningar. Men tyvärr är det nog för mycket begärt av henne.


Av Magnus Sandelin

Magnus Sandelin är journalist.