Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför kallar Erdogan NBA-stjärnan för terrorist

Enes Kanter Freedom i Boston Celtics matchställ.
Foto: Mary Schwalm / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Schöldström driver basketpodden ”Bänkvärmarna”.
Foto: Privat

Flera amerikanska medier har rapporterat att Turkiets president har utlovat en stor belöning till den som fångar och överlämnas NBA-stjärnan Enes Kanter Freedom.

Henrik Schöldström ger en bakgrund till idrottsmannen som blev aktivist.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Varför har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan utlovat en belöning på fem miljoner kronor till den som ser till att basketspelaren Enes Kanter Freedom infångas och överlämnas till Turkiet?

För att Erdoğan kan, skulle kunna vara ett svar.

Enes Kanter föddes i Schweiz av turkiska föräldrar och växte upp i Turkiet. Som ung var han en stor baskettalang och spelade som 17-åring för turkiska topplaget Fenerbahçe i Istanbul. 2011 debuterade han i den amerikanska proffsligan NBA där valdes han som nummer tre av Utah Jazz i den så kallade draften, NBA:s modell för nyrekrytering av spelare. Sedan dess har han spelat i NBA, världens största och bästa liga, men har på senare år blivit mer känd för att han är spelaren som blev aktivist och offentlig bråkstake.

Kanter har hela sitt vuxna liv tillhört Gülen-rörelsen. Det är en löst organiserad muslimsk rörelse ledd av predikanten och aktivisten Fethullah Gülen. Gülen samarbetade länge med Erdoğan och bidrog till att göra det strängt sekulära Turkiet till en stat där religionen tar en väsentligt större plats.

2011 började samarbetet mellan Erdoğan och Gülen bryta samman. Erdoğan skyllde den misslyckade militärkuppen i Turkiet 2016 på Gülen och numera är rörelsen terroriststämplad i Turkiet och en del andra länder. 

I samband med detta upptäckte Kanter sin amerikanska yttrandefrihet och började kritisera president Erdoğan och regimen i Turkiet. Kritiken ledde till att hans turkiska pass 2017 blev indraget med motiveringen att han hade samröre med en terroristorganisation. I maj samma år kallade basketspelaren Erdoğan för ”vårt sekels Hitler”.

Enes Kanter har under lång tid använt konstnärligt utformade basketskor för att protestera mot orättvisor.
Foto: Michael Dwyer / TT NYHETSBYRÅN
Enes Kanter har under lång tid använt konstnärligt utformade basketskor för att protestera mot orättvisor.
Foto: Michael Dwyer / TT NYHETSBYRÅN
Enes Kanter Freedom har under lång tid använt konstnärligt utformade basketskor för att protestera mot orättvisor.
Foto: Nick Wass / TT NYHETSBYRÅN
Enes Kanter har under lång tid använt konstnärligt utformade basketskor för att protestera mot orättvisor.
Foto: Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN

Så småningom fick Kanter amerikanskt medborgarskap och tog då namnet Enes Kanter Freedom, för att han ville bära med sig friheten överallt. Därmed följde han i ett par tidigare namnbytande NBA-spelares spår. Lloyd B. Free bytte på 1970-talet till World B. Free och Ron Artest bytte 2011 till Metta World Peace.

Freedom fortsatte spela i NBA och begagna sig av sin yttrandefrihet. Så länge han höll sig till att kritisera den turkiska regimen eller stödja den amerikanska rörelsen Black Lives Matter hade han, åtminstone enligt egen uppgift, fullt stöd från NBA. 

Stödet upphörde, om man får tro honom själv, när han under en match i oktober 2021 satte på sig ett par skor där det stod ”Free Tibet”. Nu kritiserade han Kina, som beräknas stå för tio procent av NBA:s totala intäkter.

Kina svarade med att sluta sända hans dåvarande klubb Boston Celtics matcher, varpå Celtics krävde att han aldrig skulle spela i de skorna igen. Freedom vägrade först.

Aldrig att jag tar av mig skorna, det där handlar om yttrandefrihet.

Freedom fortsatte med att kritisera Kina för förtrycket av uigurerna och Nike för att tillverka skor i kinesiska ”slavläger”. Han fastnade allt oftare på bänken under matcherna och när han twittrade ”Keep limiting me on the court, I will expose you off the court” blev det droppen för Celtics. Freedom skickades till bottenlaget Houston Rockets i en bytesaffär. 

2023 har 31-åringen inget kontrakt med någon NBA-klubb och överväger att stämma NBA.

Om superstjärnan LeBron James, 2000-talets bäste spelare, sagt exakt samma saker som Freedom hade ingen klubb vägrat James ett kontrakt.

Yttrandefrihet har inget fast pris. Att Enes Kanter Freedom fortsätter att betala dyrt för sin yttrandefrihet gynnar alla som värnar demokratiska principer.


Av Henrik Schöldström

Henrik Schöldström driver basketpodden ”Bänkvärmarna”.