IDÉDEBATT | GUI MINHAI. Kinas ambassad har under den senaste tiden skickat negativa uppgifter om Gui Minhai till flera svenska nyhetsredaktioner, samt organisationer som Journalistförbundet och Svenska Förläggareföreningen. Expressen har tagit del av smädande mejl som ambassaden skickat till såväl ledarskribenter som ordföranden inom civilsamhället.
GUI MINHAI FÄNGSLAD 1 000 DAGAR
Gui Mihai är förläggare och författare, som skrivit ett flertal böcker om kinesisk politik. Efter massakern på Himmelska fridens torg flydde han från Kina till Sverige, och blev enbart svensk medborgare. I oktober 2015 kidnappades han av kinesiska agenter i Thailand. Gui drev då en framgångsrik förlags-och bokhandelsverksamhet i Hongkong med för den kinesiska regimen misshaglig litteratur. 24 oktober förra året meddelade Kina att man hade släppt Gui Minhai, men han befann sig då under övervakning och starka restriktioner. Han greps igen 20 januari i år då han var i sällskap med svensk ambassadpersonal. Gui Minhai lider av ALS.
Smutskastning
Och förra månaden lade självaste ambassadören “mycket tid åt att försöka misstänkliggöra Gui” i en intervju med Sveriges Radio P1:s "Konflikt". Detta enligt programledaren Ivar Ekman, som sade att det bland annat handlade om anekdoter från Guis tidigare liv i Sverige. "Konflikt" valde dock att inte sända uppgifterna, eftersom de är omöjliga att verifiera.
Det rättfärdigar ändå inte Kinas behandling av honom.
Den främsta anledningen till detta är att Gui Minhai i morgon har suttit inlåst i 1 000 dagar utan rättegång, och således inte kan tala för sig själv.
Därmed är förutsättningarna perfekta för en av det kinesiska kommunistpartiets specialiteter: karaktärsmord. Man plockar upp en historia, överdriver, lägger till, ljuger och prånglar sedan högljutt och envist ut sitt eget nya narrativ. Fokus flyttas effektivt från Kinas övergrepp, till en diskussion om personen som utsätts för dem.
För egentligen är det ju fullständigt irrelevant vilka fel Gui Minhai begått, om ens några. Det rättfärdigar ändå inte Kinas behandling av honom. En behandling som inkluderar vägran av konsulär och medicinsk hjälp trots allvarliga hälsoproblem, två kidnappningar varav ett i sällskap av svenska diplomater, och tre – tre! – falska erkännanden på kinesisk tv.
LÄS MER – Jojje Olsson: Europas ambassadörer höjer rösten för Gui Minhai
Svenska medier attackeras
Och det är inte bara Gui Minhai själv som ska förses med nidbild; även svenska medier och journalister som uppmärksammar hans öde svärtas ned. Förra veckan dök ett långt pressmeddelande upp på Kinas ambassads hemsida, där undertecknad attackerades personligen.
Mitt beteende är vilseledande och skamligt, min persona oärlig och helt utan trovärdighet.
Där står att personer med minsta uns av sunt förnuft lätt kan se att min rapportering är fylld av lögner och överdrifter, med enda syfte att ondsint svartmåla Kina. Mitt beteende är vilseledande och skamligt, min persona oärlig och helt utan trovärdighet.
Anledningen till detta – förutom tiotals artiklar och en bok om Gui Minhai – var min intervju i Expressens artikel "Så straffas svenska journalister av Kina" (19/6), där en handfull svenska journalister berättade om växande svårigheter med att utföra sitt arbete i Kina. Artikeln, menar Kinas ambassad, är inte bara full av fördomar och lögner utan även “helt oacceptabel” och ett exempel på “medietyranni”.
Ambassadör med en uppgift
Den kinesiska ambassadens ansträngningar för att i Sverige sprida kommunistpartiets narrativ om fallet Gui Minhai har trappats upp sedan ambassadör Gui Congyou tillträdde i augusti 2017. Han påbörjade 1991 – just efter massakern vid Himmelska fridens torg – sin karriär vid den institution inom partiets centralkommitté som utformar partiets ideologi och politiska teori.
Karriären har sedan handlat om Östeuropa och Centralasien. Bland annat har Gui Congyou arbetat på Kinas ambassad i Moskva i över ett årtionde.
– Det här är en gammaldags partitjänsteman vars utbildning och erfarenhet har ett klart fokus på Ryssland. Han är också en antidemokratisk teoretiker, som nu försöker implementera sina metoder i Sverige, säger Jichang Lulu, som forskar om Kinas aktiviteter i Arktis, till Expressen.
Enligt en intervju i kinesisk medier i höstas, så hade Gui Congyou aldrig satt sin fot i Sverige, eller alls haft en svensk bekant, innan han tillträdde. Jichang Lulu menar att ambassadörens bakgrund kan förklara den uppenbara bristen på förståelse för hur medier fungerar i ett land som Sverige.
LÄS MER – Jojje Olsson: Kina hotar och skrämmer i Sverige
Sverige särskilt utsatt
Det är sannolikt att ambassadören innan sin postering fått instruktioner från centralt håll att vinna kampen om den svenske samvetsfångens narrativ. Sedan dess har ambassaden bjudit in svenska journalister för att förse dem med “fakta” om Gui Minhai, och skickat tjänstemän till panelsamtal i ABF-huset för att smäda hans personlighet.
I ovanstående intervju i "Konflikt" passade ambassadören dessutom på att utfärda en direkt varning till vår regering: Om Sverige pressar Kina med synpunkter gällande Gui Minhai så kommer detta att skada den bilaterala relationen allvarligt. Han var också mycket aktiv under Almedalsveckan.
Likaledes kommer fler svenska journalister attackeras av Kinas ambassad i framtiden om ingen säger ifrån nu.
Ambassadör Gui Congyou tycks gå fram med sällsynt självförtroende. När den taiwanesiska avdelningen av Internationella Journalistförbundet (IFJ) i veckan ringde upp för att fråga om min personliga säkerhet, sade dess ordförande Ian Chen att de inte känner till något tidigare fall då en journalist attackerats med namn på liknande vis på en kinesisk ambassads hemsida någonstans i världen.
Också statlig kinesisk media återpublicerade snart uthängningen, komplett med såväl Expressens som mitt namn. Paradoxalt nog medgav även den statliga tidningen att denna sorts pressmeddelanden från ambassaderna är mycket ovanliga.
Men utvecklingen borde inte förvåna, i en tid då Kina testar gränserna för vad regimen kan komma undan med. Den svenska regeringens tvekan att tydligt fördöma behandlingen av Gui Minhai gör att ambassaden ser få risker med att utöka sitt påverkansarbete.
Likaledes kommer fler svenska journalister attackeras av Kinas ambassad i framtiden om ingen säger ifrån nu. Vad som kan ske därnäst är värt att tänka på just i dagarna, då Gui Minhai har suttit inlåst i Kina i 1 000 dagar för de böcker han gav ut.
MANIFESTATION FÖR GUI MINHAI
Fredag 13 juli anordnas en manifestation för förläggaren Gui Minhai, som då suttit i kinesiskt fängelse i 1 000 dagar utan rättegång. Den hålls utanför kinesiska ambassaden. Bland talarna finns Jojje Olsson, Patrik Lundberg från Sveriges författarförbund och Expressen Kulturs redaktör Ida Ölmedal.
Jojje Olsson är journalist, specialist på Kina och bosatt i Taiwan. Han är aktuell med boken "De kidnappade Kinasvenskarna".