Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför föredrar jag den hederliga klimatförnekaren

Hellre system- än klimatförändringar.
Foto: Disobey art. / SHUTTERSTOCK.
Victor Malm.
Foto: Izabelle Nordfjell

Enligt moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson pågår ingen klimatkris.

Victor Malm påpekar att resten av politiken håller med honom i praktiken. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. När moderaten Jan Ericson säger till Aftonbladet (2/7) att han anser att det inte finns något forskningsstöd alls för att det pågår en klimatkris – en åsikt ungefär lika befängd som värdelös – är han trots allt hederlig på sitt eget sätt: ”Tack vare ökad koldioxidhalt växer det mer, jorden blir bevisligen grönare och skördarna större vilket gör att färre svälter.” 

Han hycklar inte. Ericson är övertygad om att våra utsläpp gör världen till en bättre plats, att den fossila kapitalismen inte bara har skapat ett storslaget samhälleligt välstånd utan också gör naturen runtom oss ymnigare, vackrare – ja om att paradiset är inom räckhåll så länge oljan inte tar slut. 

Meningslöst dumt

Men att bli arg, eller som Aftonbladets Pernilla Ericson anse att han flyttar fokus ”från det vi måste göra” (AB 3/7), verkar en smula märkligt. Det han säger är förvisso dumt, men det är meningslöst dumt.

Jag blir mer oroad av de goda, säkert välvilliga svaren på frågan – Vad gör du i klimatnödläget? – som den här tidningen ställer till makthavare i Almedalen. ”Jag flyger en hel del i mitt jobb, men på semestern åker jag tåg långt ner i Europa”, säger S-ministern Hans Dahlgren. Anders Ygeman funderar på att sluta ha köttfärs i sina fredagstacos. Vänsterpartister och liberaler åker kollektivtrafik. Några är vegetarianer. De flesta gör vad de måste göra: ställer om, anpassar sig, stegen är små, det är svårt, men fokus är rätt. 

Inga verkliga svar

Tacka vet jag den hederliga klimatkrisförnekaren, för den som inte ägnar dagarna åt aktivt självbedrägeri hör ju något grymt i makthavarnas lilla tillförsikt: vi löser det här, så länge alla drar sitt lilla strå till stacken kommer det att gå, jag lovar. 

Och det är lögn. 

Jag förväntar mig mer. Jag, och de flesta med mig, vill höra något annat, något konkret. Vad måste göras? 

Problemet är att ingen har några verkliga svar. Problemet är att vi i praktiken och politiken fortfarande utgår från att Jan Ericson har rätt: klimatet mår bra. 

Åtminstone tillräckligt bra för att vi inte ska behöva ta till mer drastiska åtgärder än att byta några av våra biffar mot kikärtor. Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida