Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför är Navalnyjs film farlig för Putin

Alexej Navalnyj visar segertecknet medan han förs bort i handbojor.
Foto: TASS / SERGEI BOBYLEV/TASS/SIPA USA SIPA USA
Stig Fredrikson.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Filmen om Putins palats har på kort tid setts av mer än 40 miljoner människor.
Stig Fredrikson berättar varför Alexej Navalnyjs avslöjande svider.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Från sin cell i fängelset i Moskva fortsätter Aleksej Navalnyj att reta och utmana Vladimir Putin. I sin nästan två timmar långa Youtube-film om ”Putins palats” hävdar Navalnyj att den ryske presidenten inte bara är världens rikaste man, utan också den mest korrupte.

I filmen visar Navalnyj Putins ”Versailles vid Svarta havet” både utifrån och inifrån i all dess obegripliga lyx och överdåd. Men han börjar med att skildra hela Putins karriär, från KGB-tiden i Dresden på 1980-talet och åren nära den politiska makten i S:t Petersburg på 1990-talet. Syftet är att påminna om att Putin redan mycket tidigt skaffade sig vänner i företags- och bankvärlden som nu har hjälpt honom att skaffa sig palatset vid Svarta havet.

Det har varit känt i flera år att palatset finns och att det ligger nära staden Gelendzjik norr om Sotji. Men mot ryktena om att palatset är Putins har hans talesmän alltid hävdat att presidenten äger ingenting, allt tillhör den ryska staten. Presidenten kan bara disponera det.

En kyrka, jättelika växthus, en amfiteater, en underjordisk skridskobana, swimmingpool och flera bostadshus.

Men nu avslöjar Navalnyj och hans medarbetare att ”Putins palats” är något mycket större och mer omfattande än någon utomstående tidigare visste eller kunde föreställa sig. Det är inte ett residens, det är en hel stad, eller snarare ett eget rike, med gränskontroller vid alla tillfarter, en separat stat inom Rysslands gränser, säger Navalnyj.

Vladimir Putins palats.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

På egendomen finns inte bara det enorma fyrkantiga palatset i flera våningar. Där ryms också en kyrka, jättelika växthus, en amfiteater, en underjordisk skridskobana, swimmingpool och flera bostadshus. Naturligtvis också en tunnel sprängd i berget som leder direkt ner till stranden vid Svarta havet.

Filmen visar dessutom palatsets interiör, med ändlösa rader av salonger och rum, alla präglade av smaklös lyx. Palatset rymmer biosalong, inomhuspool, flera barer, ett casino och en spelhall. Enligt Navalnyj har hela kalaset kostat minst 100 miljarder rubel (ca 11,3 miljarder kronor) att bygga. Det skyddas minutiöst av säkerhetstjänsten FSB från land, hav och luft, men Navalnyj och hans medarbetare har med hjälp av drönare uppskickade från en båt ute i havet kunnat smyga in över den gigantiska egendomen och filma. Och på något sätt har de också kommit över ritningar, modeller och bilder över interiören.

Han säger i filmen att Putin är 'psykiskt sjuk, besatt av rikedom och lyx'.

På lite mer än ett dygn har Navalnyjs film setts av 41 miljoner på Youtube. Putins talesman Dmitrij Peskov har avfärdat innehållet som ”gammal skåpmat” och har upprepat att ”palatset har inget med presidenten att göra”.

Men det som är besvärande för Putin är att Navalnyj hävdar att Putin har fått sitt palats genom ett intrikat spel med tjänster och gentjänster från några av sina äldsta vänner och kompanjoner som i dag tillhör Rysslands rikaste män. De här vännerna har tjänat sina miljarder inte minst på lönsamma statliga upphandlingar där de placerat betalningarna i egen ficka. ”Putins vänner fick av honom rätten att stjäla allt de ville ha i Ryssland, och de tackade genom att samla in 100 miljarder rubel och bygga ett palats åt sin boss”, säger Navalnyj. 

Navalnyj anklagar alltså Putin för att ha tagit emot sitt ”Versailles vid Svarta havet” som en muta av sina rika vänner. Han säger i filmen att Putin är ”psykiskt sjuk, besatt av rikedom och lyx”.

Filmen producerades i Tyskland, innan Navalnyj i söndags återvände till Ryssland och fängslades. Hans talesperson Kira Jarmysj säger att Navalnyj ville att filmen skulle släppas efter hemkomsten, för att Putin inte skulle tro att Navalnyj är rädd för honom. Navalnyj är inte bara Putins farligaste utmanare, han är också den modigaste.


Stig Fredrikson är journalist, författare och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=78147&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.