Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför är det så viktigt att just Chris ryter ifrån

FRISPRÅKIG. Prinsessan Madeleines make Chris O'Neill gör rätt som sågar Donald Trump, anser Jens Liljestrand.
Madeleine med maken.
Foto: Sven Lindwall
Bryter mot det kungliga kytymet.
Foto: Sven Lindwall

Jens Liljestrand jublar över Chris O'Neills civilkurage på Instagram.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Man ska vara försiktig med jämförelser, men nog har herr Chris O'Neill en del gemensamt med Donald Trump.

O'Neill har en, ska vi säga, avslappnad attityd till monarkin. Trump har en, ska vi säga, oortodox hållning till politiken.

Prinsessan Madeleines make vägrar bli svensk medborgare, konvertera till Luther och upphöra med sin affärsverksamhet.

USA:s president vägrar sluta bete sig som en bufflig finanshaj och dokusåpafjant trots att han numera är det etablissemang han sade sig vilja besegra.

O'Neills vältalighet förlöser

Som finansmän med lyor på Manhattans Upper East Side föreställer man sig att de måste ha träffats vid åtminstone något tillfälle. På många sätt är de båda produkter av samma skikt, klass och sociala gruppering.

Därför är det svårt att inte jubla när Chris O'Neill bryter mot kungafamiljens kutym att inte uttala sig politiskt och på sitt privata Instagramkonto – typiskt nog med det osexiga och intetsägande profilnamnet chrisoneill101 – går ut och kallar Trump för precis det han är: skamlig, okunnig och i avsaknad av såväl förnuft som känsla.

Med en förlösande vältalighet ber han som amerikan om ursäkt å sina landsmäns vägnar, och poängterar att Trump nu riskerar att orsaka just det hat och våld han säger sig vilja skydda amerikanerna från.

Han vet hur Trump tänker

I dessa mörka tider kommer självklart alla goda krafter behövas. Särskilt nödvändigt är att de som själva sitter på makt, pengar och inflytande gör sina röster hörda. De som representerar en superprivilegierad finansgräddhylla med tillgång till ett pseudoaristokratiskt globalt nätverk av cocktailmiddagar, lyxhotell, elitskolor och ständigt utrullade röda mattor.

Chris O'Neill vet sannolikt bättre än de flesta svenskar hur Trump tänker, vilka hans referensramar är – hans kultur, för att använda det språkbruk vi gärna tillämpar för andra nysvenskar. Därför spelar det roll vad han tycker. Och därför är det så viktigt att han vågar trotsa hovetiketten och säga det högt.

Vi representerar alla något större än oss själva. 2017 kan ingen längre unna sig lyxen att vara privatperson.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.


Följ Expressen Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.