Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danskt à la Sovjet

HOTAD HUMANIORA.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Danska regeringen har satt kniven i humaniora: ämnet förblöder, i synnerhet på de små universiteten som Roskilde Universitet. Och det är ett beslut utan prutmån.

Om svenska beslutsprocesser jämförs med hur en tanker trögt skiftar kurs, är Danmark som en vindkänslig skuta - och humaniora har nu drabbats av dess vindkantring.

Bakgrunden är det vanliga: de klassiska humanistiska utbildningarna är inte lönsamma. Vi utbildar till arbetslöshet. Studenterna ska vara anställningsbara - employability, på EU-språk. Alltså är humaniora för dyrt, humaniora ger dålig avkastning.

"De vise männens" (i Produktivitetskommissionen) årsgamla rapport har snabbt blivit högsta sanning. Förra veckan tog regeringen beslutet att omfördela 4 000 studentplatser. Färre humanister och fler civilingenjörer är målet. Lite som i gamla Sovjetunionen och med samma tempo.

Samtidigt skär man rejält ner på studentpengen: mindre betalt per utbildad student. Ökad produktion men mindre betalt inom humaniora och samhällskunskap. Särskilt drabbat blir mitt Roskilde universitet som alltid varit universitetsvärldens enfant terrible - inriktat på humaniora och samhällsvetenskap. Företagarna har tidvis slagits för att få goda problemlösare från RUC; humanister och samhällsvetare.

Detta lilla RUC har i kraft av unika kvaliteter klarat många stormar. Men nu är man på "røven", på ren danska.

Danmark har en stark humanioratradition. Men detta beslut innebär för RUC ett tvångsmässigt nytänkande som professionsuniversitet. Employability är ordet. Risken är bara att RUC kopierar till exempel handelshögskolan i Köpenhamn (CBS), för att vara politikerna till lags.


Hans-Åke Persson