Birgitta Holm dansar jitterbug. Foto: Tommy Pedersen
Birgitta Holm dansar jitterbug. Foto: Tommy Pedersen

Dansande litteraturälskare

Publicerad
Uppdaterad
Nina Lekander om Birgitta Holm.
I likhet med Birgitta Holm gick jag i Statens Normalskola på Östermalm, fast 20 år senare och utan att ha Rut Hillarp som lärare i svenska. Men som jag önskade att jag hade haft!
Vi häst-, disko-, progghippie- och sedan allt mer punkpåverkade tjejer såg Hillarp torna upp sig på skolgården. Hon satt inte lika ofta instängd i kollegierummet som de andra lärarna och hade en sorts huckle på huvudet som inte såg proggigt utan snarare spetsigt falliskt ut. Typ Simone de Beauvoirs turbaner.
Rut Hillarp sket i att vi rökte inomhus, tilltalade oss inte men sken av sitt rykte som poet och erotiskt avancerad. Vi hade knappt läst henne men anade att det fanns en linje mellan konst, promiskuitet och kvinnlig frigörelse. Hon hörde inte till de lärare som protesterade mot eller rev ner affischerna om vårt exemensarbete i trean: 16-millimetersfilmen Les lesbiennes, där Jeanette Janson och jag hoppade runt bland blommor och reciterade Nils Ferlin. Och gråten var min när du grät...
Lite senare skrev jag min första uppsats i litteraturvetenskap om en av Hillarps mesta älskare: Sivar Arnér. Ännu utan att förstå Rut Hillarps verkliga betydelse.
Ännu mycket senare, på 90-talet i en källare på Södermalm, mötte jag henne och hade äntligen läst och sett (även hennes dynamiska, dansande och dödliga fotografier) ordentligt.
Ännu vacker, och så både musisk och sympatisk. I sin tid, ännu och samtidigt tidlös.
Då hade jag äntligen upplevt och drabbats av professor Birgitta Holms akademiska men trots det dansanta forskning om Stina Aronson, Sara Lidman och Victoria Benedictsson. Nu kompletterar Holm sin gärning med två feta och utsökt formgivna samt generöst bildsatta volymer på Atlantis: Rut Hillarp. Poet och erotiskt geni och Dagboken.
Drottninglika, drömska och snuskiga kvinnor är precis vad vi behöver i patriarkalt mörker. Då. Liksom nu.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag