Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dansande litteraturälskare

Birgitta Holm dansar jitterbug.
Foto: Tommy Pedersen

Nina Lekander om Birgitta Holm.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I likhet med Birgitta Holm gick jag i Statens Normalskola på Östermalm, fast 20 år senare och utan att ha Rut Hillarp som lärare i svenska. Men som jag önskade att jag hade haft!

 Vi häst-, disko-, progghippie- och sedan allt mer punkpåverkade tjejer såg Hillarp torna upp sig på skolgården. Hon satt inte lika ofta instängd i kollegierummet som de andra lärarna och hade en sorts huckle på huvudet som inte såg proggigt utan snarare spetsigt falliskt ut. Typ Simone de Beauvoirs turbaner.

 Rut Hillarp sket i att vi rökte inomhus, tilltalade oss inte men sken av sitt rykte som poet och erotiskt avancerad. Vi hade knappt läst henne men anade att det fanns en linje mellan konst, promiskuitet och kvinnlig frigörelse. Hon hörde inte till de lärare som protesterade mot eller rev ner affischerna om vårt exemensarbete i trean: 16-millimetersfilmen Les lesbiennes, där Jeanette Janson och jag hoppade runt bland blommor och reciterade Nils Ferlin. Och gråten var min när du grät...

 Lite senare skrev jag min första uppsats i litteraturvetenskap om en av Hillarps mesta älskare: Sivar Arnér. Ännu utan att förstå Rut Hillarps verkliga betydelse.

 Ännu mycket senare, på 90-talet i en källare på Södermalm, mötte jag henne och hade äntligen läst och sett (även hennes dynamiska, dansande och dödliga fotografier) ordentligt.

 Ännu vacker, och så både musisk och sympatisk. I sin tid, ännu och samtidigt tidlös.

 Då hade jag äntligen upplevt och drabbats av professor Birgitta Holms akademiska men trots det dansanta forskning om Stina Aronson, Sara Lidman och Victoria Benedictsson. Nu kompletterar Holm sin gärning med två feta och utsökt formgivna samt generöst bildsatta volymer på Atlantis: Rut Hillarp. Poet och erotiskt geni och Dagboken.

 Drottninglika, drömska och snuskiga kvinnor är precis vad vi behöver i patriarkalt mörker. Då. Liksom nu.