Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Sjölin

SVT och SR gör fel när de tar avstånd

Hårdrocksbandet Arre arre! gick till attack mot SD i sitt tacktal. Vilket programledaren Kodjo Akolor var snabb med att säga att ”vi tar självklart givetvis avstånd från det sista uttalandet”.
Matilda ”Mattis” Årestad.Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG

Två gånger tog public service i helgen avstånd från sina medverkandes yttranden.

Daniel Sjölin menar att programledares markeringar underminerar förtroendet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. I helgen smälldes två pekpinnar över yttrandefrihetens klåfingrar. Det ena på P3 Guld-galan, Sveriges Radios evenemang som sändes i SVT, där Matilda ”Mattis” Årestad från gruppen Arre! Arre! blev politisk i sitt tacktal, uppmanade att rösta vänster och avslutade med ”fuck Jimmie”. Programledaren Kodjo Akolor var snabb med att säga att ”vi tar självklart givetvis avstånd från det sista uttalandet”. 

Den andra programledarpekpinnen stod Monica Saarinen för i Ekots lördagsintervju med Jonas Sjöstedt (V). Dels ställde hon själv frågor där hon med reservation (”som du kallar det”) använde uttrycket ”de blå-bruna”, sedan markerade hon dock avstånd från Sjöstedts egen användning: ”Nu kallar du dem blå-bruna och det måste jag markera emot. Det uttrycket använder inte vi. Det får stå för dig”.

Tydligen har SVT ännu inte börjat lita på journalistiken.

Hörsnäckor med direkt ordergivning från ansvarig utgivare är ett gissel för självständigt tänkande programledare. Men skulle inte dessa avståndstaganden bort efter haveriet i SVT:s partiledardebatt i förra valet? I dyningarna efter att programledaren i direktsändning gått in och markerat mot ett av Jimmie Åkessons uttalanden, skrev SVT:s programdirektör Jan Helin i DN : ”Jag tror det är hög tid att lita till journalistikens förmåga i stället för till meddelanden. Framåt ska vi nu arbeta för att avskaffa den typ av markeringar vi gjorde i samband med partiledardebatten.”

SVT har uppenbarligen ännu inte börjat lita på journalistiken. Tänker Ekot och SR börja göra det? Det enda som den här sortens markeringar leder till är att olika politiska läger drar sina egna slutsatser, eller som Per Wirtén skrev på den här sidan för en tid sedan: ”Neutralitetsjakten tycks ha satt Radiohusets integritet och självtillit i gungning.” 

In i det sista bör en intervju bestå av frågor och inte avståndstaganden.

Ett tacktal bör vara en fredad zon. Vad som sägs där bör lyda under yttrandefriheten, inte interna tolkningar av styrdokument. Om man ger priser till punkare får man tåla punkares sätt att uttrycka sig.

Sen räcker Saarinens upprepande reservationer (”som du kallar det”) gott och väl som markering – inte emot något – utan som markering för en neutralitet. Men: In i det sista bör en intervju bestå av frågor – inte avståndstaganden. Inte minst följdfrågor: Jonas Sjöstedt, vad menar du med de blå-bruna? Vilka är bruna? Varför tycker du så? Vad tror du folk som röstar på SD tänker när du brunmålar deras parti? Och så vidare.  

Litar man inte på frågans kraft förvandlas public service till public pekpinne.

 

Daniel Sjölin är redaktör på Expressens kultursida.