Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Daniel Sjölin

Nu lär Kamratposten våra döttrar att raka benen

Daniel Sjölin Foto: Olle Sporrong.
Kamratposten nr 9 / 2019

Vissa uppslag av Kamratposten är mer vikta och lästa än andra. 

Daniel Sjölin har läst det senaste numret.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Det var ett nummer av KP jag hoppades i flera år skulle komma när jag var ung. Det om ångesten i att vara sen i puberteten. Stå där hårlös i skolduschen med en daggmask mellan benen och vara i princip en bebis bland ungkarlar, år efter år. Hata sitt väsen. Numret kom aldrig. Fokus låg alltid på de olyckliga som fick hår först. Kunde inte för mitt liv hysa empati med dem. Krokodiltårar. Var ju bara att ta fram hyvel om det var så himla jobbigt. Samla kattfällning till armhålsperuker var liksom ingen option.

Men på andra sidan duschväggen har den där hyveln länge debatterats. Kvinnans hår har ju varit ett slagfält för maktutövning ända sen antiken. Nu ägnar KP ett nummer åt frågan om att raka eller inte raka. En liten historisk miniexposé får vi till livs, liksom en liten satir om den manliga blicken. 

Att vara medveten om en norm bör räcka

Här intervjuas bloggaren Flora Wikström, som frontat sitt armhår och lyfter skillnaden i förväntningar mellan killar och tjejer. Här intervjuas också Nora, 14, som klokt ser normerna om slät hy i samhället och lika klokt gör ett eget val. Hon rakar benen ibland för att hon vill. 

Att vara medveten om en norm bör räcka tänker jag. Sen ska nog vuxensamhället sänka pekfingret och inte förklara ett sinne manipulerat bara för att det följer normen ändå. Eller som Julia, 12, förklarar det: ”Det är enklast att följa normer. Då blir man ”en i flocken” och känner sig trygg. 

Det är vår plikt att oja oss.

Mig veterligt är trygghet en bristvara i tidiga tonår, ju mer du får av den desto lättare att bryta normer när du är vuxen. Livet är kanske kort, men puberteten är oändlig. Den är på tok för lång att inte våga bära linne eller vara på sin vakt om hur man håller armarna. Sen kan en vuxenvärld oja sig över ladyshavereklam bäst den vill. Det är vår plikt att oja oss. 

Det är ett bra hårnummer KP fått till. Det är bara rubriken som är en lögn: ”Alla får hår”. Jag hade verkligen hatat det här numret.

 

 

Daniel Sjölin är redaktör på Expressen kultur.