Daniel Sjölin

När en tönt blir kysst öppnas hela havet

Oskar Kroon.
Foto: SAEED ADYANI
Foto: BROMBERGS
Daniel Sjölin.
Foto: OLLE SPORRONG

Det bästa med att vara en kuf är att man får vara i fred med sina drömmar.

Daniel Sjölin ser en skickligt skriven roman om en flicka på en ö i havet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Ett psykologiskt forskningsinstitut släppte en gång en lista (!) med vilka relationsmässiga händelser som kan ge de värsta trauman i en ung människas liv. På första plats: att förlora en nära anhörig. Själv reagerade jag mest på andraplatsen: att en nära anhörig.

Vinga, vars ålder vi undanhålles, men som nog är typ mellan 12 och 15 år, ska få ett syskon. Werner Aspentröm-läsaren Pappa har dumpat röriga känslokletiga Mamma och väntar barn med en ny kvinna. Fast Augustprisnominerade ”Vänta på vind” handlar inte om det här, även om det successivt visar sig som ett innersta kraftfält.

Nej, i stället handlar det om Vingas sommar hos sjöbjörnen Morfar ute på en ö. Om att få vara i fred med havet och snipan hon renoverar, i fred från ensamheten och blygheten och den usla självkänslan som hon bär i skolan i stan. Ifred från att vara rödhårig, ful och töntig. 

Havet lockar med sitt bråddjup och sin framtid. Oskar Kroon öser ur den marina metaforiken, i en roman som kunde hållas som skolexempel på vanlig enkel dramaturgi. En främling dyker upp: Rut – verbal, tjurig, vill synas och hatar att hon förvisats från sitt gäng i stan ut till sin mormor, som förestår öns lilla butik. Flickorna är symmetriska motsatser. Det skevar och skaver och markeras och ignoreras mellan dem. Och så kommer – kyssen – och allt diffust och vidunderligt den rör upp från djupen.

Sen kommer bråket, stormen, avskedet, hemresan, nye lillebrodern och sen återförenigen ute på ön, jungfruturen i snipan, en morfar som dör och ett liv som börjar. 

Mallat narrativ? Ja, grundkurs. Men oj så lyhört det är gjort! Tänk om fler författare oavsett genre satte samma tilltro till fiktionens grundschema. Kroons språkliga valörer, inlevelseförmåga, tajmning, blick för gestalter och bifigurer gör boken lika intagande som en snipa gjord med kärlek till hantverkets alla moment. Önskar den många goda år på läsarböljorna. 


BARNBOK

OSKAR KROON

Vänta på vind

Brombergs, 200 s. 

Ålder: 9-12


Daniel Sjölin är redaktör på Expressens kultursida. 


Kulturlivet – snart en mansfri zon?

Nu dominerar kvinnorna som författare. Har något gått förlorat medan vi varit upptagna av kulturtanternas revansch och kulturmännens sorti?Åsa Beckman och Daniel Sjölin analyserar varför männen överger kulturlivet.