Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Sjölin

Kom ner på golvet i stället, professorn

Sven Anders Johansson är litteraturredaktör på Aftonbladets kultursida och författare till ”Litteraturens slut”.
Foto: Anna Tärnhuvud / Glänta
En kör på öppningsceremonin för OS i Sochi 2014.
Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Aftonbladets Sven Anders Johansson har riktat stark kritik mot kultursidornas boktopplistor. 

Daniel Sjölin drar svärdet mot en vänsterintellektuell som missar vänsterperspektivet. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Det är nyliberalismens fel att det finns boktopplistor på svenska kultursidor. Professor Sven Anders Johansson har funnit att dessa styggelser är delaktiga i litteraturens död, åtminstone det lik han själv studerar så där ett decennium efter att litteraturen dog senaste gången. Böckerna som listas i DN, SvD och på andra ställen är medelklassens självbespeglande onani. Listorna är nyliberalismens kontrollapparat som stänger inne den vida litteraturen för verklighetens folk.

Då jag har arbetat både länge och väldigt konkret med att just nå ut med den vida litteraturen, blir jag nyfiken. Jag har aldrig bidragit till någon topplista, men jag vet hur effektivt det är att som intellektuell gnälla på dem – man får nämligen hurrarop från sina intellektuella kolleger, eftersom de flesta av dem skrivit böcker som heller aldrig legat på nån topplista. Så ner med topplistorna! De är ytliga!

Det här kallas att sjunga för den egna kören, vänsterns paradgren.

För när jag tittar närmare finner jag att det är Sven Anders Johansson själv som stänger inne litteraturen, med en självbespeglande text.

Jag håller förvisso med om att topplistorna är nyliberalismens fel – men allt är väl nyliberalismens fel? Den vann ju. Den är luften vi andas och dör av.

Nej, kom ner på golvet, professorn, och se: Tidningsdöden, mediekrisen, prekariatet.

Jag instämmer också om problemet med alla spaningar om kommande böcker eller ”årets bästa” som fyller kultursidorna. Jag vill tillägga: kulturens kändiskåta författarfokusering. Även det skrev jag om för över ett decennium sedan i ett angrepp på mitt eget skrå, men fick inget gehör. Du skulle varit där och hejat på mig, Sven Anders, jag hade verkligen inga kompisar och ingen kör! 

Slutligen: Jag håller helt med om att listorna är chimärer. Expressens Nils Schwartz sägs ha varit den siste kritikern som läste alla nyutkomna skönlitterära verk. I dag är listorna mer ett uttryck för vilka böcker som en redaktion sammantaget har råkat läsa.

Men det är svårt att bli kompis med en vänsterintellektuell som inte ser det konkreta vänsterperspektivet här, utan i stället akademiserar allting ända tills hans tror att nyliberalismen är en sammansvärjning med egen vilja. 

Nej, kom ner på golvet, professorn, och se: Tidningsdöden, mediekrisen, prekariatet. Det finns inga pengar att anställa nån för att läsa hela utgivningen. Bildningen sjunker således och när vi kulturjournalister slits och slängs, blir vi tomma och när vi är tomma blir vi självbespeglande. Följden är just branschtugg – må det vara spaningar, kritikdebatter,  ljudbokslitanior eller annat snömos – texter som precis som Sven Anders Johanssons text – och givetvis också den här texten! – stänger samtalet. 

Luften vi andas och dör av kommer att vädras.

Snömoset är nämligen lika oattraktivt för den som står en bit ifrån litteraturen, som det är superattraktivt för oss frälsta – inte för att snömoset är svårbegripligt, utan för att det saknar fakta och verkshöjd.  Slår man upp en apotekstidning vill man väl läsa om piller och sjukdomar – inte om internt branschgnäll? Nej, för att sluta stänga litteraturen behöver vi skriva mindre om vår egen lilla ankdamm, sluta sjunga för den egna kören, och i stället rikta blicken utåt mot… tja vad som helst annat: Borstmaskar, interstellära objekt, C G Jungs otroheter och Stalins morsa. 

Så, härmed utmanar jag Sven Anders Johansson och alla ni andra som skrivit i debatterna om ljudböcker, kritiker, förlag eller instagrammande författare: En månads avhållsamhet från det inneslutande, småborgerliga, självbespeglande snömoset! Luften vi andas och dör av kommer att vädras.


Daniel Sjölin är författare, kritiker och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste roman är ”Erövraren”.Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=95264&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil.