Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Sjölin

Bubblig Bernadottedebut om sexövergrepp

Foto: BONNIER CARLSEN
Madeleine Bernadotte.
Foto: CHARLES LIDBOM / BONNIERCARLSSEN
Marie Oskarsson.
Foto: HILLEVI NAGEL / BONNERCARLSSEN
Daniel Sjölin
Foto: Olle Sporrong
Karini Gustafson-Teixeira
Foto: Rosalie Rowey.

Idag författardebuterar prinsessan Madeleine med ”Stella och hemligheten”.

Daniel Sjölin ser en bok som vill ge barnen integritet att säga ifrån.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Ibland dränker välviljan en god berättelse och ibland dödar pedagogiken en levande karaktär. Det är vi vana vid. Vi är också vana vid spökskrivare som skriver kändisars böcker åt dem och att böcker är lika mycket opinionsprodukter från intresseorganisationer som de försöker vara berättelser för barn. Det är en djungel där ute. Vi är mindre vana vid kungligheter i potten. 

När Madeleine Bernadotte nu debuterar med en bok som vill lyfta fram ett barns ohyggliga erfarenhet av att bli utnyttjad, finns det alltså många snubbeltrådar på vägen fram till en bra berättelse för barn. Så hur klarar hon sig?

Ett team av förläggare och barnpsykologer.

När det gäller ”Stella och hemligheten” måste man först bena ut vem som gjort den. Illustratören vet vi: Hon heter Stina Lövkvist och håller sig undan i pressmaterialet, det finns inte ens bild på henne på förlagets hemsida. Sen är frågan vem som skrivit. Är det A: Författaren Marie Oskarsson, som har ett långt och gediget författarskap bakom sig med böcker om Buster, Hanna, Hedda och Uma och faktaböcker för vuxna och barn. Eller B: Karini Gustafson-Teixeira, kompis med prinsessan och initiativtagare till World Childhood Foundations #EyesWideOpen-kampanj, vars mål är att öka medvetenheten om de barn som varje år faller offer för trafficking och sexuell exploatering. Eller C: Madeleine Thérèse Amelie Josephine Bernadotte, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Eller D: Ett team av förläggare och barnpsykologer.

På presskonferensen, där journalister, PR-folk och synnerligen välskodda barn samlats med mammor i glittersandaler, får vi veta att manuset har tröskats länge. Marie Oskarson har kommit in när boken fanns, men rimligen inte riktigt hittat hem. 

”Jag ville nå ut direkt till barnen och till hemmen, där saker och ting sker”, säger prinsessan. Och syftar på ”sexual abuse” som är ordet hon använder i stället för det kanske hemskare svenska begreppet sexövergrepp.

Den vuxne läsaren inser det kanske vidrigaste ett litet barn kan råka ut för.

För det är bokens clou. Flickan Stella försöker anpassa sig till nya landet Sverige, när hennes kompis Elena delger en fruktansvärd hemlighet som hon absolut inte får berätta för någon. Mammans nye kille kommer in på natten och lyfter på täcket. Tung andhämtning förekommer. Sen får vi inte veta mer, men den vuxne läsaren inser det kanske vidrigaste ett litet barn kan råka ut för. 

Men boken står på egnare ben än så. Här finns en linje om att Stella lär sig säga ifrån, mot hundägare, tennislärare och mostrar som vill kramas. Det är stabilt gjort, läsningen blir inte alltför instrumentell. Distansen är välavvägd, både i text och genom Lövkvists seriefigursbetonade illustrationer med bubbelgummiga månstenar. Och inblicken i livet i en familj som slits mellan uppdrag i New York och tennisträningar Sverige... känns undergestaltat i barnboksdammen. 

En ung läsare kanske helt enkelt inte förstår vad som händer.

Sen blir det litet konstigt att de pedagogiska diskussionsfrågorna i slutet räds att röra vid ämnet lika mycket som texten i övrigt. En ung läsare kanske helt enkelt inte förstår vad som händer. Kvar blir berättelsen om Stella, som knappast lär gå till barnbokshistorien som en karismatisk pippifigur. Hon är slätstruken helt enkelt, så det är nog bättre att ta bort den kommunikativa månstenen nästa gång – den är Stellas temperament lagt på entreprenad – och i stället baka in dess kraft rejält i hennes personlighet.

Ja, böcker om prinsessor må vara roligare än de av prinsessor, men det är faktiskt något sympatiskt med att litteraturen lägger bort titlarna. Boken kan sökas på bokstaven B på biblioteket, som i Bernadotte, och inget annat. 


Daniel Sjölin är redaktör på Expressen kultur.

BILDERBOK

Madeleine Bernadotte, Karini Gustafson-Teixeira, Marie Oskarsson och Stina Lövkvist

Stella och hemligheten

BonnierCarlsen

Ålder 6-9