Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel Sjölin: ”Jag vill gå en manskurs”

Eric Schüldt och Daniel Sjölin.
Foto: OLLE SPORRONG

Nytt avsnitt av ”Två män i en podd” – med Eric Schüldt och Daniel Sjölin.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Daniel Sjölin är lite groggy när veckans avsnitt av ”Två män i en podd” spelas in. Han har nämligen haft Star wars-maraton och kommit i säng sent. Det blir ett samtal om hjältar och antihjältar, myter och manlighet. 

– Jag funderar på om jag efter pandemin ska gå en manskurs, säger Daniel Sjölin.

– Vad skulle det vara för slags manskurs? Vill jag gå med Alexander Bard och ge utlopp för min aggression? Eller skulle jag vilja ha en kurs med Erik Helmerson på DN, det lite mer martyriska, självplågande. Eller vill jag ha en PK-helg? Då åker man ut på en retreat med massa män, och så ska vi vara mjuka och ha kontakt med våra känsliga sidor. 

– Kursen måste vara att du ska bli Luke Skywalker! menar Eric Schüldt. 

– Sanningen om människan är att vår själ är slagfältet mellan gott och ont. Och det måste under den här kursen erkännas. 

– Att gå en tillrättalagd kurs där du bara ska framstå som god… det går inte.

https://embed.radioplay.io?id=76514&country_iso=se

Det blir också ett instick i sexdebatten som pågått på kultursidorna, och en kommentar på Joel Halldorfs inlägg i Expressen på temat ”erotikens teologi”, som i sin tur utgår från ett resonemang av Liv Strömquist. 

– Kring det här finns ett kristet svar, som inte primärt handlar om en annan lagstiftning, utan om att erkänna sin egen sårbarhet i det sexuella mötet, säger Eric Schüldt. 

– Vi lever i efterdyningarna av en generation som inte trodde att det var så här. Och att den som tyckte det bara var borgerlig. 

Daniel Sjölin menar att sex i stället behöver stå i relation till den personliga integriteten.

– Jag kanske har ett högmod i mig, säger han. Jag har en viktig och ädel gåva att ge till någon utvald.

– Du ser, du är ju kristen! säger Eric Schüldt. 

Detta och mycket mer i veckans avsnitt av ”Två män i en podd”.

TVÅ MÄN I EN PODD

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.