"Dånet från Horace stämma dränker Liv"

Horace Engdahl och Liv Strömquist på bildningsresa i SVT:s nya kulturprogram.
Foto: SVT
Martina Montelius, teaterdirektör på Brunnsgatan 4, författare och medarbetare i Expressen Kultur.
Foto: Robban Andersson

Martina Montelius ser plågad premiäravsnittet av Liv Strömquists och Horace Engdahls bildningsresa i SVT.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

“Svenskens förhållande till kultur utgörs helt enkelt av ointresse. Och det är på sätt och vis en fruktbar utgångspunkt, därför att det betyder att det finns ofta inte så många förutfattade meningar att kämpa emot. Det finns inga meningar alls.”

Så säger Horace Engdahl i första avsnittet av “Liv och Horace på bildningsresa i Europa” i SVT – en serie i vilken han och Liv Strömquist just gör en bildningsresa, inte bara i Europa, utan genom delar av vår kulturhistoria.

LÄS OCKSÅ: Akademien har skapat något osunt


Engdahl har fullkomligt fel i det han säger. Kulturintresset brinner okuvligt i detta land. Biblioteken har passionerade stammisar. Teaterbiljetterna går åt. Museerna är välbesökta. Bokförsäljningen ökar. Längtan efter substans i etermedierna tycks stadigt växa. Hos mig gör den det definitivt.

Och mycket riktigt hypnotiseras jag av det här programmet. Vi får följa med till Kierkegaards grav i Köpenhamn, och ett svindlande samtal om tro kontra vetande får mig en stund att kapitulera i fascination för själva ämnet. Likaså i andra avsnittet, som tar oss till Weimar och den kvardröjande doften av familjen Goethe.


LÄS OCKSÅ: Liv Strömquist: "Jag går på magkänslan"

 

Strömquist och Engdahl lever i programmet kulturälskarens dröm: de ägnar sig åt att promenera, uppleva, tänka och undra. Till min sorg kan jag inte förbise det faktum att Horace helt enkelt inte klarar av att låta bli att falla Liv i talet. Jag vet inte om han är medveten om det, men han gör det hela tiden. Så mycket att han blir direkt dominant. I stället för att lyssna undervisar han. Det är synd, inte bara av uppenbara skäl, utan också för att han går miste om så mycket.

När Strömquist får tala till oss i separata klipp, utan Engdahl, hör jag hur bildad hon är, och hur mycket hon har att ge i sina egna reflektioner kring programmets ämnen. Men Engdahl kan omöjligt höra det genom dånet av sin egen stämma, och det är förutsägbart. Tragiskt förutsägbart. Jag hoppas på nya säsonger av programmet – gärna med Strömquist och en god lyssnare.


Fotnot. Serien har premiär tisdag 23 februari klockan 20.30 i SVT2 och SVT Play