Horace Engdahl och Liv Strömquist på bildningsresa i SVT:s nya kulturprogram. Foto: SVTHorace Engdahl och Liv Strömquist på bildningsresa i SVT:s nya kulturprogram. Foto: SVT
Horace Engdahl och Liv Strömquist på bildningsresa i SVT:s nya kulturprogram. Foto: SVT
Martina Montelius, teaterdirektör på Brunnsgatan 4, författare och medarbetare i Expressen Kultur. Foto: Robban AnderssonMartina Montelius, teaterdirektör på Brunnsgatan 4, författare och medarbetare i Expressen Kultur. Foto: Robban Andersson
Martina Montelius, teaterdirektör på Brunnsgatan 4, författare och medarbetare i Expressen Kultur. Foto: Robban Andersson

"Dånet från Horace stämma dränker Liv"

Publicerad

Martina Montelius ser plågad premiäravsnittet av Liv Strömquists och Horace Engdahls bildningsresa i SVT.

“Svenskens förhållande till kultur utgörs helt enkelt av ointresse. Och det är på sätt och vis en fruktbar utgångspunkt, därför att det betyder att det finns ofta inte så många förutfattade meningar att kämpa emot. Det finns inga meningar alls.”

Så säger Horace Engdahl i första avsnittet av “Liv och Horace på bildningsresa i Europa” i SVT – en serie i vilken han och Liv Strömquist just gör en bildningsresa, inte bara i Europa, utan genom delar av vår kulturhistoria.

LÄS OCKSÅ: Akademien har skapat något osunt

 

Engdahl har fullkomligt fel i det han säger. Kulturintresset brinner okuvligt i detta land. Biblioteken har passionerade stammisar. Teaterbiljetterna går åt. Museerna är välbesökta. Bokförsäljningen ökar. Längtan efter substans i etermedierna tycks stadigt växa. Hos mig gör den det definitivt.

Och mycket riktigt hypnotiseras jag av det här programmet. Vi får följa med till Kierkegaards grav i Köpenhamn, och ett svindlande samtal om tro kontra vetande får mig en stund att kapitulera i fascination för själva ämnet. Likaså i andra avsnittet, som tar oss till Weimar och den kvardröjande doften av familjen Goethe.

 

LÄS OCKSÅ: Liv Strömquist: "Jag går på magkänslan"

Strömquist och Engdahl lever i programmet kulturälskarens dröm: de ägnar sig åt att promenera, uppleva, tänka och undra. Till min sorg kan jag inte förbise det faktum att Horace helt enkelt inte klarar av att låta bli att falla Liv i talet. Jag vet inte om han är medveten om det, men han gör det hela tiden. Så mycket att han blir direkt dominant. I stället för att lyssna undervisar han. Det är synd, inte bara av uppenbara skäl, utan också för att han går miste om så mycket.

När Strömquist får tala till oss i separata klipp, utan Engdahl, hör jag hur bildad hon är, och hur mycket hon har att ge i sina egna reflektioner kring programmets ämnen. Men Engdahl kan omöjligt höra det genom dånet av sin egen stämma, och det är förutsägbart. Tragiskt förutsägbart. Jag hoppas på nya säsonger av programmet – gärna med Strömquist och en god lyssnare.

 

Fotnot. Serien har premiär tisdag 23 februari klockan 20.30 i SVT2 och SVT Play

Martina Montelius
Martina Montelius
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag