Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Dan Hallemar

Barnet svarar med ett av de ord hon kan: Pappa!

Protest mot att Trump-administrationen separerar flyktingbarn från sina föräldrar. Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
Inlåst väntan. Ett odaterat foto som gjorts tillgängligt av den amerikanska tullmyndigheten. Foto: US CUSTOMS AND BORDER PATROL / HAN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Dan Hallemar kommenterar flyktingtragedin vid mexikanska gränsen.

Trump-administrationen skiljer flyktingbarn från sina föräldrar vid mexikanska gränsen.

Dan Hallemar hör justitieministern motivera detta med hjälp av Bibeln.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

NOLLTOLERANS | KOMMENTAR. De två barnen får frågan var de kommer ifrån. Det ena säger El Salvador, det andra Guatemala. Det ena gråter och säger tyst gång på gång ”Pappa! Pappa!”, mellan hastiga inandningar i gråten. Det andra, lite äldre, har memorerat sin fasters telefonnummer, hon upprepar det som ett lösenord.

De är två av de 2300 barn som sitter fängslade i en före detta Walmart-byggnad i eller i burar i gamla lagerlokaler nära den mexikanska gränsen. De är där som en följd av den nya amerikanska ”nolltoleranspolitiken mot främlingars försök till att illegalt ta sig in i eller försöka ta sig in i landet”. 

 

LÄS MER – Ida Ölmedal: Det är inte populism att tala om eliter 

 

Politiken innebär att vuxna skickas till häkten, på obestämd tid, medan barnen hamnar i det som kallas inkvartering, men ”jag har varit i statliga fängelser och de här barnen är fängslade”, twittrar den amerikanska tv-kanalen MSNBC:s Jacob Soboroff från Brownswille. 

Krigsretoriken

Var kommer du ifrån? Det har blivit en av vår tids viktigaste meningar. För ett ögonblick tänker jag att man skulle klippa i den där ljudfilen från den där lagerlokalen på gränsen till Mexiko så att svaret på frågan var kommer du ifrån blev: Pappa! 

Då måste väl svaret från gränsvakten – politikens förlängda arm – bli annorlunda. Vad skulle det bli? Det är så nu, man vill bygga om språket, flytta på orden. Allt för att stoppa den där krigsretoriken som formar politiken som bygger de där burarna.

En följd av lagen

Det var inte meningen att det skulle bli så här säger inrikessäkerhetsministern, det är bara en följd av den nya lagen. En följd av lagens bokstäver. I den nedlagda Walmart-byggnaden finns en muralmålning med en bild på leende Trump i svart-vitt framför den amerikanska flaggan och vita huset med en text från en tweet – den står på både engelska och spanska – han skrev två år innan han blev president: “Sometimes by losing a battle you find a new way to win the war”.

Nicole Hernandez håller om sin mammas ben medan de väntar på att söka politisk asyl i USA. Foto: GREGORY BULL / AP TT NYHETSBYRÅN

Varje krig skapar sina skamliga rum. De byggs av nya ord, av ett krigets språk. De sextio orden från George W Bush om att godkänna ”allt nödvändig våld” mot terrorister byggde Guantanamo. Man bör vara försiktig med orden man använder – följderna kan bli andra än man räknat med. Det kan också gälla ord som no-go-zoner i Sverige.

Nolltolerans

Nolltolerans är ett sådant populärt krigsretoriskt ord. Det lovar handlingskraft. Justitieminister Jeff Sessions talar myndigt och försvarar sin nolltolerans vid gränsen genom att citerar Bibeln och aposteln Paulus ord om att människan ska underordna sig den överhet hon har över sig. Ske Guds vilja. 

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Ingen blir tryggare av jakten på invandrare, Stefan Löfven

 

Det lilla barnet använder ett av de första ord hon lärde sig: Pappa. Det lite större upprepar återigen telefonnumret hon memorerat. 

 

Dan Hallemar är skribent på Expressens kultursida. 

Läs fler texter här.