SVÄNGOM. Marknadsliberalerna Margaret Thatcher och Ronald Reagan valsar 1988. Foto: Charles Tasnadi / APSVÄNGOM. Marknadsliberalerna Margaret Thatcher och Ronald Reagan valsar 1988. Foto: Charles Tasnadi / AP
SVÄNGOM. Marknadsliberalerna Margaret Thatcher och Ronald Reagan valsar 1988. Foto: Charles Tasnadi / AP
Daniel Suhonen är medarbetare på Expressens kultursida. Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSENDaniel Suhonen är medarbetare på Expressens kultursida. Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Daniel Suhonen är medarbetare på Expressens kultursida. Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Donald Trump. Foto: Lisa Croft-Elliott / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump. Foto: Lisa Croft-Elliott / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump.

 Foto: Lisa Croft-Elliott / AP TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson. Foto: Patrik C ÖsterbergJimmie Åkesson. Foto: Patrik C Österberg

Jimmie Åkesson.

 Foto: Patrik C Österberg

"Dags för liberalerna att erkänna sin skuld"

Publicerad

Daniel Suhonen kräver att liberalerna och tar på sig ansvaret för den högernationalistiska vågen.

Det kanske inte rasar men puttrar ett slags liberal självbespegling på Expressens kultursida. Joel Halldorf roterar kring en tomhet "mitt i moderniteten" (9/2). Optimisten Johan Norberg, skriver att liberalismen åker på "storstryk" men kan inte heller han förklara varför (25/2). Kanske beror ihåligheten i den liberala självkritiken på att man bortser från kärnan: liberalismens ansvar för dagens läge.

Jag har en fråga till dig som är liberal. Om vi som demokratier står i ett mycket allvarligt läge i Sverige och världen där vi måste välja mellan marknadens totala frihet eller att låta jämlikhet och trygghet växa för att skydda demokratin och säkra fred och frihet, vilket ska vi då välja?

Jag har tillhört vänstern i 25 år. Detta kvartssekel har verkligen inte inneburit någon storhetstid för oss. Förlusterna och felsluten har varit många. Men tillhör man vänstern är man i vart fall inte förvånad över den högernationalistiska våg som slår in över oss.


LÄS MER: Liberalismens tomhet banade väg för Donald Trump

Vänstern såg tecknen

Vänsteranalysen har varit glasklar sedan nyliberalismen grep tag i världen på 1980- och 1990-talet. Vår förklaring var att om inriktningen med ökade klyftor, massarbetslöshet och en politiskt skapad hopplöshet fortsätter skulle demokratin utsättas för kriser. Vi har sett tecknen i tiden i form av en växande nationalism, sjunkande valdeltagande och en mycket svag europeisk socialdemokrati. I slutändan av denna nya politik kunde fascistiska krafter återuppstå, sa vi. Demokrati är inte bara beslutsfattande, en teknisk lösning på maktens problem, utan behöver ett socialt medborgarskap för att fungera.

Man brukar säga att segraren skriver historien. Om liberalismen skriver nu skriver den, hur förklarar ni Trump?

Under efterkrigstiden fanns en konsensus i hela västvärlden. Ambitiösa välfärdsstater växte fram i nästan alla utvecklade länder. Detta oavsett om de styrdes av kristdemokrater, socialliberaler eller socialdemokrater.

 

LÄS MER: Vi liberaler ska inte ta efter Donald Trump

Finanskapitalism utan förtöjningar

Tanken, som kunde vara både konservativ och progressiv, var att samhället måste erbjuda i varje fall hyggliga liv för alla – annars skulle samhället bli instabilt. För att skapa jämlikhet var det politiska systemet tvunget att bädda in ekonomin i politiken. Den reglerade välfärdskapitalismen var priset vi var tvungna att betala för att säkra en hållbar demokrati och marknadsekonomi.

De sista 40 årens marknadsliberalism har handlat om att till varje pris frigöra ekonomin igen.

Med en finanskapitalism som släppt förtöjningarna till samhället som motor har nyliberalt influerade politiker kört ett program där massarbetslöshet accepterats, facken försvagas och välfärdsprogram skurits ner.

 Finanskrisen 2008 var ett resultat av en frikopplad finansmarknad, men notan betalades av vanliga människor.

Liberalernas vågskål

Lägg till krigen i Afghanistan, Irak, Libyen, kriget mot terrorismen och dess betydelse för flyktingströmmarna, den islamistiska terrorismen som i dag gödslar den "vita nationalismen", så är liberalernas vågskål mycket full.

På Förintelsens minnesdag bjöd moderatledaren Anna Kinberg Batra in Sverigedemokraterna till samtal. Även inom delar av borgerligheten har detta väckt rättmätig ilska. Men det räcker inte med avsky.

Samsyn med Wolodarski

Jag känner brinnande socialliberaler som sover dåligt om natten sedan Trump blev president. De senaste åren känner jag ofta stor samsyn när jag läser Peter Wolodarskis söndagsledare i DN. Jag känner nyliberaler som är mycket goda demokrater och högersossar som ångrar sina avregleringar. Men stundens allvar kräver att sanna demokrater väljer sida och tar konsekvenserna av sina val.

Vårt land behöver en verklig demokratidiskussion och en strid om vad Sverige är och ska vara. En öppen demokrati och ett jämlikt samhälle som ger alla samma chans och möjlighet kräver förmodligen att den historiska djupdemokratiska axeln mellan politisk liberalism och demokratisk socialism återskapas.

Eller så får vi en borgerlighet som väljer den ekonomiska marknadsfriheten framför den politiska demokratin och gör upp med nationalhögern.

 

Daniel Suhonen är medarbetare på Expressens kultursida och chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

Daniel Suhonen
Daniel Suhonen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag