Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags att sluta gnälla och bidra till bättre journalistik

Sven Hagströmer, grundare av Avanza och Creades.Foto: Beatrice Lundborg/DN/TT / DN

Finansmannen Sven Hagströmer berättar i dag på Expressens kultursida om varför han går in med kapital i Grävfonden.
Han uppmanar andra näringslivsföreträdare att också bli donatorer för att stärka journalisters kompetens.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MEDIEDEBATT. År 1766 fick vi som första land i världen vår Tryckfrihetsförordning. 254 år senare ser vi att falska nyheter och desinformationskampanjer utgör ett växande hot mot det upplysta samhället.

Jag tror inte att jag är ensam om att känna oro. I dimman som uppstår när gränserna mellan fakta och lögn suddas ut ökar rörelseutrymmet för krafter med oseriösa, skadliga eller till och med brottsliga ambitioner.

Behovet av seriös granskande journalistik har aldrig varit större. Men dessvärre ser vi en utveckling där kvalitetsjournalistiken, en av demokratins viktigaste förutsättningar, avväpnas mer och mer. Det är en skrämmande utveckling. Vi talar om den tredje statsmakten.

Visst går det att hitta exempel på motsatsen; stjärnjournalister som triumferar med det ena ambitiösa granskningsarbetet efter det andra. ”Uppdrag gransknings” prisbelönta penningtvättsreportage är ett utmärkt exempel från senare år, som också visar på styrkan när redaktioner världen över kan samarbeta med resurser och kostnadsdelning.

Samtidigt kan redaktioner, även svenska, i dag publicera planterade falsarier eller ren propaganda utan kritisk källkontroll. Det verkar ibland räcka med att nyheten eller produktionen ser bra ut vid första ögonkastet.

I näringslivet är det också sedan länge tydligt hur planterade rykten på rekordtid kan bli tagna för fakta.

I våras avslöjade radioprogrammet ”Medierna” hur UR köpt in och sänt en idylliserad dokumentär om Tibet som var producerad för den kinesiska staten, förledda av att avsändaren på ytan framställdes som oberoende. Sanningen låg inte många knapptryck bort.

I coronatider kan också virala nyheter snabbt växa till ett hot. Icke källgranskade och motsägande nyheter riskerar att skapa mer kaos än lindring. Chefen för det internationella faktagranskande nätverket IFCN, Cristina Tardáguila, har kallat Covid-19 för ”den största utmaning faktagranskare någonsin ställts inför”. Arbetet underlättas inte av att världens mäktigaste man, president Donald Trump, är en av de flitigaste lögnspridarna. Nyligen sammanställde tidskriften Atlantic en skrämmande lista över alla Trumps lögner om pandemin.

I näringslivet är det också sedan länge tydligt hur planterade rykten på rekordtid kan bli tagna för fakta och illegitimt påverka börskurser.

President Donald Trump, en lögnspridare om covid-19.Foto: PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO

Jag inser naturligtvis att det inte är enkelt för en hårt arbetande journalist med tuffa produktionskrav att hänga med i den databaserade metodutvecklingen. Det var på vissa sätt lättare för medierna att klara granskningsuppdraget innan världen blev digital och desinformationen, liksom både brottsligheten och korruptionen, blev global. Jag vill dock påstå att faktakollen även har blivit enklare tack vare internet, men att den kräver tid och kunskap. Många redaktioner har inte råd att skicka sina journalister på de kompetensutvecklande utbildningar som behövs.

I samband med 1990-talskrisen tillsatte regeringen Bildt den så kallade Lindbeckkommissionen. Dess sista och 113:e förslag för att ta Sverige ur krisen var att förstärka journalisters självständighet och kompetens. Detta var 1993, för 27 år sedan! 

Behovet är minst lika stort i dag.

Min slutsats är att vi som medborgare inte längre bara kan sitta still i båten, se på och gnälla lite. Utvecklingen kräver en kraftfull motreaktion. Därför har jag beslutat mig för att gå in med finansiellt stöd till stiftelsen Grävfonden, en insamlingsstiftelse knuten till Föreningen Grävande Journalister som har just denna kompetensutveckling som sitt syfte. 

Med denna artikel vill jag uppmana alla de svenska näringslivsföreträdare som också känner oro och ansvar för vår svenska demokrati att göra detsamma. Ja, alla medvetna medborgare är förstås välkomna att bidra.

Stiftelsen Grävfonden har funnits i tre år. Den bildades för att i en starkt vikande mediekonjunktur säkra djupgående journalistik genom stipendier till svenska journalister, för förkovran i dagens avancerade granskningsmetoder. Det kan gälla allt från utbildningar i nya digitala analysverktyg till kompetensutveckling i faktagranskning och källkritik i en digitaliserad värld.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Stipendier har bland annat delats ut för en tre månader lång utbildningspraktik vid det världsledande internationella nätverket i undersökande journalistik, internationella Organized crime and corruption reporting project, OCCRP, i Sarajevo. 

Hittills har donatorer som Johan Björkmans stiftelse, David Lagercrantz, Hans Hernborn och Sören Sommelius bidragit med fondens grundkapital på drygt en miljon kronor. Men alla förstår att det kapitalet inte räcker långt för att möta dagens utmaningar. För att rusta upp detta viktiga försvar av den svenska demokratin behöver Grävfonden enligt egen uppskattning ta steget från dagens 1 miljon kronor till minst 10 miljoner. 

Därför behöver vi bli fler donatorer. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. 

Det kan möjligen anses vara stötande att jag som potentiellt granskad skriver detta upprop. Ingen skulle vara gladare än jag om uppropet inte behövdes och att medel kom från andra källor.

Vi ska inte göra detta för att slippa bli granskade. Nej, vi ska naturligtvis göra detta för att fortsatt bli granskade.

Demokratin är ingen naturlag. Glöm inte det.

Av Sven Hagströmer

Sven Hagströmer är grundare av Avanza och Creades.

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=74683&country_iso=se

 

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.