Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dags att ge Adelsohn Liljeroth en egen staty

En staty över Greta Garbo har rests någonstans i skogarna i Härjedalen.
Foto: Fotografiska
Lena Adelsohn Liljeroth har fått kritik för sin inkomstgaranti i veckan.
Foto: Christian Örnberg
Greta Garbo – mer folkskygg.
Foto: General Photographic Agency

Greta Garbo har fått en staty. Det kanske vore något för Lena Adelsohn Liljeroth också?

Johanna Lazcano fantiserar om nya inkomstkällor för ex-ministern.

Häromdagen restes en staty till minne av den svenska filmstjärnan Greta Garbo. På en naturskön, folktom plats i den härjedalska skogen. Där är det tänkt att Garbo ska få fortsätta vara ifred. Verket har fått det majestätiska namnet "Statue of integrity".

Så vackert, tänker jag samtidigt som jag ser en isterblank scampimun knäppa en selfie vid bordet bredvid. Att hylla en människas integritet och konstnärsskap på ett så väl avvägt sätt. Att tillskriva konsten ett värde för att den tolkar ett fenomen och speglar vår samtid, inte för att det genererar pengar.


LÄS MER: Lena Adelsohn Liljeroth får kritik för bidrag

Ge Blubby en staty

Jag kommer att tänka på de senaste dagarnas rapportering om före detta kulturministern och konstnärslönen som försvann.

Om vi leker med tanken att Blubby, förlåt Lena Adelsohn Liljeroth, skulle få ett minnesmärke - hur skulle det se ut? Var skulle det placeras?

På ett kommersiellt ställe naturligtvis. Centralt. Verket skulle på intet sätt vara utmanande, men gärna kul. Kanske ha något att göra med idrott? Alla måste förstå. Och alla måste betala. Ju mer man betalar, desto mer får man ta del av konstverket. Jag föreställer mig en installation på Fältöversten. En åk-Blubby? En färgglad, blank plastminister som spottar ur sig energybars om man lägger i en extra tjuga.

"Konst är kul", säger åk-Blubby med robotröst och gör knäböj till tonerna av Da Buzz.

Ungarna älskar det. Det blir ett framgångsrikt konstverk! Jättejättemånga vill åka. Installationen skapar genast ringar på vattnet: Föräldrar kan lämna kvar sina barn och shoppa lite till. Det bidrar till landets goda ekonomi och snart har alla mer än 500 kronor extra i plånboken som de kan köpa ännu mer konst och chips för.

Garbo är en tröst

Dessutom skapar åk-Blubby arbetstillfällen. Det visar sig att Lena Adelsohn Liljeroth själv kan få jobba där som intendent. På så vis slipper hon gå på a-kassa varje dag.

På en stubbe, i en skog, i en annan del av landet sitter sten-Greta helt ensam. Ingen är där. Ingen betalar. Ändå känner jag mig tröstad av tanken på att hon finns.


Av Johanna Lazcano

Kulturen@expressen.se

Johanna Lazcano är skådespelerska

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.