En staty över Greta Garbo har rests någonstans i skogarna i Härjedalen. Foto: FotografiskaEn staty över Greta Garbo har rests någonstans i skogarna i Härjedalen. Foto: Fotografiska
En staty över Greta Garbo har rests någonstans i skogarna i Härjedalen. Foto: Fotografiska
Lena Adelsohn Liljeroth har fått kritik för sin inkomstgaranti i veckan. Foto: Christian ÖrnbergLena Adelsohn Liljeroth har fått kritik för sin inkomstgaranti i veckan. Foto: Christian Örnberg
Lena Adelsohn Liljeroth har fått kritik för sin inkomstgaranti i veckan. Foto: Christian Örnberg
Greta Garbo – mer folkskygg. Foto: General Photographic AgencyGreta Garbo – mer folkskygg. Foto: General Photographic Agency
Greta Garbo – mer folkskygg. Foto: General Photographic Agency

Dags att ge Adelsohn Liljeroth en egen staty

Publicerad

Greta Garbo har fått en staty. Det kanske vore något för Lena Adelsohn Liljeroth också?

Johanna Lazcano fantiserar om nya inkomstkällor för ex-ministern.

Häromdagen restes en staty till minne av den svenska filmstjärnan Greta Garbo. På en naturskön, folktom plats i den härjedalska skogen. Där är det tänkt att Garbo ska få fortsätta vara ifred. Verket har fått det majestätiska namnet "Statue of integrity".

Så vackert, tänker jag samtidigt som jag ser en isterblank scampimun knäppa en selfie vid bordet bredvid. Att hylla en människas integritet och konstnärsskap på ett så väl avvägt sätt. Att tillskriva konsten ett värde för att den tolkar ett fenomen och speglar vår samtid, inte för att det genererar pengar.

 

LÄS MER: Lena Adelsohn Liljeroth får kritik för bidrag

Ge Blubby en staty

Jag kommer att tänka på de senaste dagarnas rapportering om före detta kulturministern och konstnärslönen som försvann.

Om vi leker med tanken att Blubby, förlåt Lena Adelsohn Liljeroth, skulle få ett minnesmärke - hur skulle det se ut? Var skulle det placeras?

På ett kommersiellt ställe naturligtvis. Centralt. Verket skulle på intet sätt vara utmanande, men gärna kul. Kanske ha något att göra med idrott? Alla måste förstå. Och alla måste betala. Ju mer man betalar, desto mer får man ta del av konstverket. Jag föreställer mig en installation på Fältöversten. En åk-Blubby? En färgglad, blank plastminister som spottar ur sig energybars om man lägger i en extra tjuga.

"Konst är kul", säger åk-Blubby med robotröst och gör knäböj till tonerna av Da Buzz.

Ungarna älskar det. Det blir ett framgångsrikt konstverk! Jättejättemånga vill åka. Installationen skapar genast ringar på vattnet: Föräldrar kan lämna kvar sina barn och shoppa lite till. Det bidrar till landets goda ekonomi och snart har alla mer än 500 kronor extra i plånboken som de kan köpa ännu mer konst och chips för.

Garbo är en tröst

Dessutom skapar åk-Blubby arbetstillfällen. Det visar sig att Lena Adelsohn Liljeroth själv kan få jobba där som intendent. På så vis slipper hon gå på a-kassa varje dag.

På en stubbe, i en skog, i en annan del av landet sitter sten-Greta helt ensam. Ingen är där. Ingen betalar. Ändå känner jag mig tröstad av tanken på att hon finns.

 

Av Johanna Lazcano

Kulturen@expressen.se

Johanna Lazcano är skådespelerska

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag