Årets pristagare. Foto: Pontus Lundahl / Tt
Årets pristagare.  Foto: Pontus Lundahl / Tt

Dags att börja tacka nej, killar

Publicerad

I tisdags lanserade Rättviseförmedlingen "Tacka nej!", en kampanj för mer jämställt panelhöneri. Landets mediemän uppmanas tacka nej till exempelvis debatter där inte minst en kvinna också ingår i panelen - och gärna twittra om det under taggen #tackanej.

Självklar invändning: När snubbar gör en grej av att lämna plats till förmån för en kvinna, manifesterar de då inte snarare en patriarkal överordning? Eventuellt. Men det är en not i marginalen. "Tacka nej!" tydliggör ett mönster i medierna, manliga experter är norm. Att rucka den obalansen är bra.

Rättviseförmedlingens kampanj sätter också fingret på något annat: Hur underrepresenterade rasifierade svenskar är i mediebranschens toppskikt.

Förra veckan tittade jag förbi Café opera och Stora journalistprisets fest. Mellan skålarna roade jag mig, som man gör ibland, med att räkna ansikten. Av runt 200 journalister på festen såg jag två (2) med utomeuropeisk bakgrund: DN:s reporter Behrang Behdjou och Aftonbladets debattchef Ehsan Fadakar.

Anmärkningsvärt, men inte förvånande - i Stora journalistprisets jury har ingen ens utomnordisk bakgrund.

Varför spelar det roll? Jo, att murvelkåren är så homogen färgar självklart vilken journalistik som produceras. Liknande bakgrunder ger liknande vinklar - och i förlängningen sämre journalistik.

Låt mig därför föreslå en strategi, användbar oavsett om det gäller nyrekryteringar eller besättning av expertpaneler. Välj kvinnor före män. Välj personer med annan bakgrund än den vi i brist på bättre begrepp brukar kalla "etnisk svensk".

Tänk mångfald. Gör det konsekvent. Jobba in det i systemet.

Johan Wirfält
Johan Wirfält
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag