Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags att börja tacka nej, killar

Årets pristagare.
Foto: Pontus Lundahl / Tt

I tisdags lanserade Rättviseförmedlingen "Tacka nej!", en kampanj för mer jämställt panelhöneri. Landets mediemän uppmanas tacka nej till exempelvis debatter där inte minst en kvinna också ingår i panelen - och gärna twittra om det under taggen #tackanej.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Självklar invändning: När snubbar gör en grej av att lämna plats till förmån för en kvinna, manifesterar de då inte snarare en patriarkal överordning? Eventuellt. Men det är en not i marginalen. "Tacka nej!" tydliggör ett mönster i medierna, manliga experter är norm. Att rucka den obalansen är bra.

Rättviseförmedlingens kampanj sätter också fingret på något annat: Hur underrepresenterade rasifierade svenskar är i mediebranschens toppskikt.

Förra veckan tittade jag förbi Café opera och Stora journalistprisets fest. Mellan skålarna roade jag mig, som man gör ibland, med att räkna ansikten. Av runt 200 journalister på festen såg jag två (2) med utomeuropeisk bakgrund: DN:s reporter Behrang Behdjou och Aftonbladets debattchef Ehsan Fadakar.

Anmärkningsvärt, men inte förvånande - i Stora journalistprisets jury har ingen ens utomnordisk bakgrund.

Varför spelar det roll? Jo, att murvelkåren är så homogen färgar självklart vilken journalistik som produceras. Liknande bakgrunder ger liknande vinklar - och i förlängningen sämre journalistik.

Låt mig därför föreslå en strategi, användbar oavsett om det gäller nyrekryteringar eller besättning av expertpaneler. Välj kvinnor före män. Välj personer med annan bakgrund än den vi i brist på bättre begrepp brukar kalla "etnisk svensk".

Tänk mångfald. Gör det konsekvent. Jobba in det i systemet.