KRONAN På VERKET. Eken på Tensta konsthall är utställningens clou. Foto: Jean-Baptiste BerangerKRONAN På VERKET. Eken på Tensta konsthall är utställningens clou. Foto: Jean-Baptiste Beranger
KRONAN På VERKET. Eken på Tensta konsthall är utställningens clou. Foto: Jean-Baptiste Beranger
Goldin+Senneby, “The Decapitation of Money” med Angus Cameron (ekonomisk geograf), K.D. (spökskrivare), Anna Heymowska (scenograf), Johan Hjerpe (grafisk formgivare), Kerwin Rolland (ljuddesigner), Alexandre Guirkinger (fotograf).Goldin+Senneby, “The Decapitation of Money” med Angus Cameron (ekonomisk geograf), K.D. (spökskrivare), Anna Heymowska (scenograf), Johan Hjerpe (grafisk formgivare), Kerwin Rolland (ljuddesigner), Alexandre Guirkinger (fotograf).
Goldin+Senneby, “The Decapitation of Money” med Angus Cameron (ekonomisk geograf), K.D. (spökskrivare), Anna Heymowska (scenograf), Johan Hjerpe (grafisk formgivare), Kerwin Rolland (ljuddesigner), Alexandre Guirkinger (fotograf).
“I dispense, divide, assign, keep, hold”. Foto: Simon Vogel“I dispense, divide, assign, keep, hold”. Foto: Simon Vogel
“I dispense, divide, assign, keep, hold”. Foto: Simon Vogel

Dagens kapitalism är en avancerad bluff

Publicerad

Dagens pengar är ett abstrakt moln av elektroner.

Per Wirtén ser Goldin + Sennebys briljanta utställning om kapitalets innersta väsen.

Bakom en skärm på Finansinspektionen kan man varje dag lyssna till en illmarig föreläsning om hur pengar förvandlats från mynt till en obegriplig abstraktion, ett surrande elektronmoln, ren luft. Det är en fin situation. Från entrén hör man den finansiella ekonomins hårda klackar. Det svävar. Allt svävar.

Det är här man ska börja sin vandring genom konstverksamheten Goldin + Sennebys retrospektiva projekt "Standardlängden av ett mirakel". Man kan följa olika spår. Men en fråga återkommer:

Om den franska revolutionen kunde giljotinera kungen, borde man väl på samma vis kunna dekapitera den finansiella ekonomin och hugga huvudet av pengarna? Eken, skogens egen kung, spelar en viktig roll i den här historien.

Det är som att lägga ett fyndigt pussel där bitarna ligger utsprawlade i staden. Jag behövde sex timmar för att samla ihop dem. Samtidigt läste jag Joris Luyendijks reportagebok "Simma med hajar" från Londons finanshus. Journalisten ställer raka frågor: Vad håller ni på med, egentligen? Goldin + Sennebys frågor kommer skruvade från sidan: Vad är det här, egentligen? Den postmoderna kapitalismen är ett slags dagligt trolleritrick. Vad är verkligt, vad är bluff?

 

LÄS OCKSÅ: Köp konservburkar inför nästa finanskris

 

På Tredje AP-fonden har konstnärerna placerat en fantastisk ugn från 1780-talet. I den försökte August Nordenskiöld tillverka guld. Gustav III planerade att använda det för att finansiera krig. Alkemistens plan var att tillverka så mycket guld att metallens värde upphörde; rikedomens orättvisor saboterade inifrån systemets kärna. Inifrån ett av fondens mötesrum hörs dämpade skratt.

Projektet är en lek med situationisternas dröm om revolutionen som en maskerad med fiendens verktyg. Just leken blir både irriterande och roande. Den här leken kan bara lekas på vardagar under arbetstid. Det var knappast de som lekte hovliv på Versailles som sedan halshögg kungen.

Tensta konsthall är utställningens mittpunkt och på dess hemsida finns den nödvändiga vägledningen. Det är trots det viktigt att vandringen avslutas just där. I konsthallens mitt står nämligen den dekapiterade eken, sönderdelad och utspridd.

Successivt förvandlas den under våren till något mer användbart än finansiella derivat: stolar och bänkar att sitta på när man klockan 14:12 varje dag lyssnar till Jonas Hassen Khemiris specialskrivna novell, men den är en delvis annan historia.

Effekten i Tensta förstärks av den vandring man gjort från finansindustrins egna rum i Citykvarteren och Waldemarsudde till en stadsdel som representerar något helt annat - och det är just där skogens kung förlorat sin krona. Leken snuddar vid verkligheten. Det är en aning briljant.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag