Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dagarna då Svenska Akademien såg ut att gå mot sin undergång

Sara Danius och Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademiens torsdagmöte i Gamla stan den 12 april 2018. Danius har precis meddelat att hon lämnar rollen som ständig sekreterare.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Horace Engdahl inför en av Svenska Akademiens sammankomster i Gamla stan i april 2018.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det verkade vara slutet för Sveriges mest uppburna kulturinstitution. Och striden för dess överlevnad utspelade sig delvis på Expressens kultursidor.

Podden Löpet handlar den här veckan om dagarna där Svenska Akademien såg ut att gå mot sin egen undergång.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

https://embed.radioplay.io?id=101519&country_iso=se

I Löpet - Expressens podd som publicerar nytt avsnitt varannan torsdag - återbesöker vi gamla lösnummer av Expressen för att lära lyssnaren mer om en historisk nyhetshändelse med hjälp av journalistiken som gjordes då. Och den här veckan handlar det om ett knippe tidningar från april 2018, när sidorna fylldes av stridigheterna som uppstått inom Svenska Akademien efter Dagens Nyheters publicering om den så kallade kulturprofilen som pekades ut för att ha begått sexuella övergrepp. 

Kulturprofilen som snabbt visade sig vara Jean-Claude Arnault, make till akademiledamoten Katarina Frostenson. Eller, ska sägas, forna akademiledamoten. För det är under de där dagarna i april som det står klart att Frostenson, i kölvattnet efter DN:s publicering, får lämna Svenska Akademien. 

Vilket även fler gjorde. Klas Östergren lämnade permanent, Kjell Espmark och Peter Englund hoppade av men kom tillbaka. Och Sara Danius lämnade sin roll som ständig sekreterare bara två dagar efter att Horace Engdahl, som tidigare haft samma ämbete, skrev i Expressen att Danius är ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.” 

Det här var en vecka där så mycket stod på spel. Var det Svenska akademiens fall som rullades upp? Vem fanns att skylla? För vad? Skulle kungen - Svenska akademiens beskyddare - gripa in? Vad skulle hända med Nobelpriset i litteratur? 

Gäster för att prata om det här i Löpet är Expressen Kulturs medarbetare Anna Hellgren och Victor Malm. Löpet finns överallt där poddar vanligtvis publiceras, exempelvis hos Podplay och hos Spotify.