Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cirkusakrobatik med grodslukare

Henrik Svalander och Jonas Nilsson.
Foto: Peter Westrup

Nils Schwartz hoppas att Hipp öppnar ögonen för mer av Ole Lund Kirkegaard.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det farligaste som finns för mindre grabbar är större grabbar med illa dold känsla för spö. Det är ett tema som återkommer i den danske författaren och illustratören Ole Lund Kirkegaards barnböcker. Han var ett stort namn också i Sverige under 70-talet och början på 80-talet.

Fast sedan försvann han från den svenska horisonten, vilket till en del förstås berodde på hans död 1979, 38 år gammal. Kanske är en renässans dock på gång. "Gummitarzan" har kommit i nyutgåva i höst, och till årets familjeföreställning på Malmö stadsteater har Andreas Palmaer dramatiserat "Gusten Grodslukare". Det är ett utmärkt val, eftersom en del av boken utspelar sig på en cirkus, vilket ger rum för diverse akrobatiska konster, framför allt av den nycirkustränade skådespelaren Josefin Karlsson.


Gusten är den där större grabben som hotar elvaåringarna Harry och Jakob med stryk. Men han är dummare än han är elak och låter sig gång på gång luras av den klipske Harry, sedan den harige Jakob tagit till flykten. Jonas Nilsson och Sven Boräng spelar lite karikerat fram den kvicksilveraktiga rastlösheten hos pojkarna. Över dem tornar den gänglige Henrik Svalanders Gusten upp sig som en bokstavligen överhängande fara med de begränsade fattningsgåvorna synligt skrivna i mimiken.

Det blir tydligt att han inte alls är så tuff som ryktet utmålar. Såväl Kirkegaard som Svalander omfattar den otursförföljde ynglingen med viss ömsinthet.

De båda barnbarn jag har med mig - det ena åtta, det andra drygt sex - blir inte skrämda av Gustens uppenbarelse, inga andra barn i premiärpubliken heller.

Scenografen Peter Öhgrens husfasad låter sig smidigt omvandlas till cirkusmanege. där flera av stadsteaterns äldre aktörer i Per A Jonssons färgstarka kostymer tar sig an sina rollgestalter med lekfullt allvar. Joachim Siegård har regisserat en föreställning som förhoppningsvis öppnar ögonen för den klurige Kirkegaard med de krokigt ritade krumelurerna. Det är ingen tillfällighet att han hade Astrid Lindgren som främsta förebild.

TEATER

GUSTEN GRODSLUKARE

Av Ole Lund Kirkegaard

Dramatisering Andreas Palmaer

Regi Joachim Siegård

Hipp, Malmö stadsteater

Ålder 7+