Cilla Benkö. Foto: MATTIAS AHLM/SVERIGES RADIOCilla Benkö. Foto: MATTIAS AHLM/SVERIGES RADIO
Cilla Benkö. Foto: MATTIAS AHLM/SVERIGES RADIO
5701 DAGAR. Så länge har den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak varit fängslad i Eritrea. Hans fall blir nu alltmer uppmärksammat utomlands. Foto: JOHAN JEPPSSON5701 DAGAR. Så länge har den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak varit fängslad i Eritrea. Hans fall blir nu alltmer uppmärksammat utomlands. Foto: JOHAN JEPPSSON
5701 DAGAR. Så länge har den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak varit fängslad i Eritrea. Hans fall blir nu alltmer uppmärksammat utomlands. Foto: JOHAN JEPPSSON
Betlehem Isaak. Foto: YLWA YNGVESSONBetlehem Isaak. Foto: YLWA YNGVESSON
Betlehem Isaak. Foto: YLWA YNGVESSON

Cilla Benkö: Använd alla medel för att befria Dawit Isaak

Publicerad

I dag tilldelas Dawit Isaak ett stort pressfrihetspris från FN-organet Unesco. Juryordföranden Cilla Benkö påminner om att vi varje dag måste ta kampen för det som andra offrat sina liv och sin frihet för.

Gripandet kom plötsligt. Regimen slog till när världens fokus var riktat mot USA och de terrorattacker som hade skakat New York tolv dagar tidigare. Den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak greps tillsammans med andra journalister och oppositionspolitiker just när Eritrea hade börjat sin väg mot att bli ett demokratiskt samhälle. Sedan dess har han suttit fängslad utan rättegång, utan möjlighet att träffa sin fru och sina barn, utan möjlighet att fritt få uttrycka sina tankar och känslor. Det är fullständigt oacceptabelt att Dawit Isaak fortfarande hålls inspärrad 15 år efter gripandet.

 

LÄS MER: Björn Häger om miljardstöd till Eritrea trots Dawit Isaak 

 

Dawit Isaak sitter fängslad i en av världens hårdaste diktaturer, Eritrea är det land som Reportrar utan gränser rankar näst sist i världen när det gäller pressfrihet. Någon rättegång har aldrig ägt rum och inget åtal har presenterats, den eritreanska regimen har inte varit intresserad av det. Så fungerar rättssäkerheten i en av världens hårdaste diktaturer. 

Till svenska och utländska makthavare som har möjlighet att sätta ytterligare press på den eritreanska regimen finns det bara ett budskap: använd alla upptänkliga medel för att ett snabbt frisläppande ska bli möjligt. 

Betlehem tar priset

I dag, på Pressfrihetens dag, går mina tankar särskilt mycket till Dawit Isaak. Vid en ceremoni på Jakarta kommer jag som ordförande för Unescos pressfrihetspris att vara med och dela ut Guillermo Cano world press freedom prize till honom. Dessvärre kan han inte ta emot det själv, i stället kommer hans dotter Betlehem Isaak att finnas på plats.

 

LÄS MER: Underkänt för den tysta diplomatin 

 

Tyvärr hade vi i juryn alldeles för många liknande fall att ta ställning till. Enligt Committee to protect journalists satt 259 journalister fängslade runtom i världen i december 2016, 110 journalister mördades samma år. Det handlar om reportrar som granskat makten, som gett alternativa bilder, som utmanat auktoritära regimer i en värld där det blir allt vanligare att korrupta och kriminella personer vill styra det som sägs och skaffa sig tolkningsföreträde.

Politiker som inte accepterar fria medier

I en verklighet som ser ut så här är det viktigt att gång på gång påminna om vikten av pressfrihet. Utan fria, självständiga medier mår inga demokratier bra. Samtidigt är det omöjligt att bortse från att journalistiken allt oftare sätts under hård press. På många håll sitter politiker på höga maktpositioner som inte accepterar mediernas roll som oberoende syresättare av demokratin, vi ser det både inom och utanför Europas gränser. 

Tyvärr går det inte längre att ta de friheter som det tagit lång tid att bygga upp för givna. Därför är det vårt ansvar att varje dag ta den kamp som så många av våra kolleger offrat sina liv och sin frihet för.

 

Cilla Benkö

kulturen@expressen.se 

 

Cilla Benkö är vd för Sveriges Radio och ordförande i juryn för Unescos Guillermo Cano world press freedom prize. 

 

FAKTA/PRISET

Unescos Guillermo Cano world press freedom prize instiftades 1997 och tilldelas personer, organisationer eller institutioner som på ett enastående sätt har bidragit till försvaret av pressfriheten, i synnerhet då man haft anledning att frukta repressalier. Priset är uppkallat efter Guillermo Cano Isaza, redaktören för den colombianska tidningen El Espectador. Han mördades i Bogotá 1986 på grund av sin kritik mot landets drogbaroner. Priset är på 400 000 kronor. Tidigare pristagare är bland andra Anna Politkovskaja. Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag