"Boken handlar givetvis inte om sådana futtigheter som valrörelsen 2014 – den handlar om Jörn Donner.""Boken handlar givetvis inte om sådana futtigheter som valrörelsen 2014 – den handlar om Jörn Donner."
"Boken handlar givetvis inte om sådana futtigheter som valrörelsen 2014 – den handlar om Jörn Donner."
Jörn Donner.Jörn Donner.
Jörn Donner.

Charmig hatkärlek i Donners "Sverige"

Publicerad

Jörn Donners "Sverige" är medryckande och uppfordrande besk.

Thomas Engström läser en rätt underbar roman.

Så som det var att läsa Ulf Lundell när man var 15, så är det att läsa Jörn Donner när man är 40. Det vill säga medryckande, fascinerande och uppfordrande beskt.

”Sverige” är ett slags appendix till mastodontmemoarerna ”Mammuten” (2013). Donner vandrar på folktomma gator i nordligaste Norrland – han lyckas alltid välja ut årets värsta helgdagar, kanske för att som han själv medger slippa träffa så mycket folk. Donner reflekterar över tingens tillstånd och minnenas nyckfullhet. Donner minns en gammal kärlekshistoria som väcks halvt till liv av en återupptagen korrespondens.

När det är minus elva grader ute är det ”inte speciellt kallt”.

I Stockholm har han svårt att få någon att vilja träffa honom, påstår han, och avverkar sedan i rask takt möten med Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Magdalena Andersson, Gustav Fridolin och andra mer eller mindre intressanta dignitärer. Han besöker gömda flyktingar i Ropsten; han åker ut och sonderar terrängen i Tensta. Genomgående grubblar han över svenskarnas självbild och därmed, oundvikligen, över sitt eget hatkärleksfyllda förhållningssätt till ett land där han periodvis befunnit sig som ”inbäddad” i den yppersta kultureliten.

Jörn Donner om Jörn Donner

Boken marknadsförs halvt panikslaget med prat om valrörelsen 2014, krisen i invandringsfrågan och så vidare. Det är nästan gripande. För boken handlar givetvis inte om sådana futtigheter – den handlar om Jörn Donner.

Och det räcker banne mig utmärkt. Det må vara sant att mycket av dagens litteratur är för självupptagen, men man får inte kasta ut underbarnen med badvattnet.

Donners tvära kast mellan obekväma tankar, hans svala förakt för allt nonsens, hans hastigt uppblossande värme för enskilda människor och hans högprecisa formuleringskonst är på tok för bra för att klumpas ihop med allsköns kändisgrafomani. ”Sverige” är ingen fackbok, den är en rätt underbar roman.

 

Följ Expressen Kultur och Litteratur på Facebook. Där kan du kommentera våra artiklar.

Thomas Engström
Thomas Engström
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag