SKOLDEBATT. Skolan är den gemensamma nämnaren som binder oss samman. Där har vi alla tillbringat stora delar av våra liv. I skolan har vi släckt vår kunskapstörst, funnit intressen och inte minst formats som individer och samhällsmedborgare.
Därför är vi också många som bryr oss om skolan. Centerpartiet tror inte att skolans bekymmer löses i en handvändning. Med det sagt duckar vi inte för det faktum att svensk skola har tuffa utmaningar och att likvärdigheten har försämrats. Vi tror dock att det går att minska skolsegregationen och samtidigt värna elever och föräldrars valfrihet.
Vi har ett unikt system i Sverige som gör att alla elever kan välja skola. Det är inte föräldrarnas plånbok som avgör. Att frånta eleverna den rätten genom att begränsa det fria skolvalet är inte att ha deras bästa för ögonen. Tvärtom, det kommer bara medföra ökade orättvisor. Istället ska valfriheten vårdas och utvecklas. För att skolvalet ska bidra till att motverka segregation krävs att fler väljer skola. Det förutsätter ett aktivt skolval där elever och vårdnadshavare ges stöd och information, att antagning blir transparent och samordnad och att kösystemet reformeras.
SKOLDEBATTEN
Filippa Mannerheim: Svensk skola är en skam – ni politiker har svikit
Nyamko Sabuni (L): Jag vill heller inte vara naiv
Gunilla Svantorp (S): Lyssna på Mannerheim – inte på friskolelobbyn
Annika Hirvonen (MP): Mitt parti står inte utan skuld
Hans Bergström: Skolkritikerna är bottenlöst okunniga om företagande
Patrick Reslow (SD): Vårt parti vill inte ha ett socialistiskt skolsystem
Marcus Larsson: Vi är varken okunniga eller ideologiskt besatta
Jens Liljestrand: Vinstskolornas kejsare är nakna och utpekade
Filippa Mannerheim tar i sin text här på Expressens kultursida upp offentlighetsprincipen och skriver att Centerpartiet ”sätter riskkapitalbolags rätt till miljonvinster före framtida generationer”, men inget kunde vara mer fel. För Centerpartiet är det självklart att skolors kvalitet och resultat ska vara styrande, inte om de går med vinst eller ej. Avgörande för det svenska skolsystemet är att det råder öppenhet och transparens. Det är grundläggande i arbetet med att stärka skolors kvalitet och likvärdighet men också en förutsättning för det fria skolvalet.
Situationen i svensk skola är på många sätt akut.
Sedan det stod klart att statistik från fristående skolor inte längre skulle vara tillgänglig har Centerpartiet drivit på hårt för att hitta en lösning. Nu har vi äntligen snart en sekretessbrytande bestämmelse på plats. Alternativet, att införa ett komplicerat juridiskt system som offentlighetsprincipen hade främst gett de små skolorna, många av dem på landsbygden, en administrativ börda svår att bära. För många skolor skulle det innebära slutet. Det om något hade varit att svika framtida generationer.
Situationen i svensk skola är på många sätt akut och kräver politiska lösningar här och nu. Därför vill vi ställa tydliga och höga krav på huvudmännen, fördela resurser efter elevers behov och fokusera på det som gör skillnad för skolors kvalitet, likvärdighet och trygghet. Vi vill få fler att nyttja valfriheten. Och framför allt vill vi att alla skolor oavsett om de är fristående eller kommunala, ska vara bra skolor. Skolor där lärare får fokusera på att vara just lärare så att alla elever får möjlighet att lyckas.
Av Fredrik Christensson
Utbildningspolitisk talesperson Centerpartiet.