Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centern: Vi vill få fler att nyttja skolans valfrihet

Fredrik Christensson (C) tror att offentlighetsprincipen hade sänkt skolor på landsbygden.
Foto: ANITA CARLSSON / CENTERPARTIET
Läraren och skribenten Filippa Mannerheim.

Läraren Filippa Mannerheim skrev en uppmärksammad anklagelseakt på Expressens kultursida mot riksdagspartiernas ansvar för marknadsskolan.

Centern blir det sista partiet som svarar då M och KD har valt att avstå.
”Situationen i svensk skola är på många sätt akut”, skriver den utbildningspolitiska talespersonen Fredrik Christensson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SKOLDEBATT. Skolan är den gemensamma nämnaren som binder oss samman. Där har vi alla tillbringat stora delar av våra liv. I skolan har vi släckt vår kunskapstörst, funnit intressen och inte minst formats som individer och samhällsmedborgare.  

Därför är vi också många som bryr oss om skolan. Centerpartiet tror inte att skolans bekymmer löses i en handvändning. Med det sagt duckar vi inte för det faktum att svensk skola har tuffa utmaningar och att likvärdigheten har försämrats. Vi tror dock att det går att minska skolsegregationen och samtidigt värna elever och föräldrars valfrihet.

Vi har ett unikt system i Sverige som gör att alla elever kan välja skola. Det är inte föräldrarnas plånbok som avgör. Att frånta eleverna den rätten genom att begränsa det fria skolvalet är inte att ha deras bästa för ögonen. Tvärtom, det kommer bara medföra ökade orättvisor. Istället ska valfriheten vårdas och utvecklas. För att skolvalet ska bidra till att motverka segregation krävs att fler väljer skola. Det förutsätter ett aktivt skolval där elever och vårdnadshavare ges stöd och information, att antagning blir transparent och samordnad och att kösystemet reformeras. 

Filippa Mannerheim tar i sin text här på Expressens kultursida upp offentlighetsprincipen och skriver att Centerpartiet ”sätter riskkapitalbolags rätt till miljonvinster före framtida generationer”, men inget kunde vara mer fel. För Centerpartiet är det självklart att skolors kvalitet och resultat ska vara styrande, inte om de går med vinst eller ej. Avgörande för det svenska skolsystemet är att det råder öppenhet och transparens. Det är grundläggande i arbetet med att stärka skolors kvalitet och likvärdighet men också en förutsättning för det fria skolvalet. 

Situationen i svensk skola är på många sätt akut.

Sedan det stod klart att statistik från fristående skolor inte längre skulle vara tillgänglig har Centerpartiet drivit på hårt för att hitta en lösning. Nu har vi äntligen snart en sekretessbrytande bestämmelse på plats. Alternativet, att införa ett komplicerat juridiskt system som offentlighetsprincipen hade främst gett de små skolorna, många av dem på landsbygden, en administrativ börda svår att bära. För många skolor skulle det innebära slutet. Det om något hade varit att svika framtida generationer. 

Situationen i svensk skola är på många sätt akut och kräver politiska lösningar här och nu. Därför vill vi ställa tydliga och höga krav på huvudmännen, fördela resurser efter elevers behov och fokusera på det som gör skillnad för skolors kvalitet, likvärdighet och trygghet. Vi vill få fler att nyttja valfriheten. Och framför allt vill vi att alla skolor oavsett om de är fristående eller kommunala, ska vara bra skolor. Skolor där lärare får fokusera på att vara just lärare så att alla elever får möjlighet att lyckas.  


Av Fredrik Christensson

Utbildningspolitisk talesperson Centerpartiet.