Det nya konstverket (beskuren bild). Foto: Magasinet ArenaDet nya konstverket (beskuren bild). Foto: Magasinet Arena

Det nya konstverket (beskuren bild).

 Foto: Magasinet Arena
Konstnären Carl Johan De Geer. Foto: Cornelia NordströmKonstnären Carl Johan De Geer. Foto: Cornelia Nordström
Konstnären Carl Johan De Geer. Foto: Cornelia Nordström

Carl Johan De Geer skändar flaggan – igen

Publicerad

Konstnären Carl Johan De Geer gör en nytolkning av sitt ikoniska verk till nya numret av Magasinet Arena.

Den här gången är udden riktad mot Sverigedemokraterna.

Han står och vinglar högst upp på en stege, när jag till slut får tag på honom. Konstnären Carl Johan De Geer är, trots att han fyller 77 om en månad, ständigt i arbete. Och i nyproduktionen sticker ett verk ut: Omslaget han tecknat åt det nya numret av Magasinet Arena. Där undersöker Researchgruppens Mathias Wåg hur nätrasisterna flyttar ut i verkligheten.

Carl Johan De Geer har tagit sin ikoniska affisch "Skända flaggan" från 1967 och gjort en ny version. Den här gången är den brinnande fanan bakom galler, och texten i förgrunden låter oss ana vem udden är riktad mot: "Dom skändar flaggan och vi kommer inte åt dom".

– Det nya numrets tema är att Sverigedemokraterna vill starta en kursverksamhet där man försöker imitera Socialdemokraternas bildningsverksamhet under 1900-talet. Då passade det bra att ta upp mitt gamla verk igen, säger Carl Johan De Geer.

 

Dock, erkänner han utan omsvep, var det hustrun Marianne Lindberg De Geer som kom på idén att återanvända den gamla bilden. Hans första försök blev "trassliga och fula". Själv tycker han att den nya bilden rymmer flera tolkningar, att den till skillnad från förlagan inte är lika tydligt plakatpolitisk. Men under vårt samtal återkommer ett visst riksdagsparti, gång på gång:

– Sverigedemokraterna ligger nära nazismen i sin syn på konst och kultur. De anser att konsten ska hedra fosterlandet, men det förhåller sig ju precis tvärtom, säger han.

Tror du att någon kommer att beslagta det här verket också?

– Nej, det här är en tidning för fan. Originalet är i säkert förvar. Men om 10-15 år kanske Sverigedemokraterna har egen riksdagsmajoritet och då kanske vi får en period av förbud mot entartete kunst i Sverige. Då kan konstnärer komma att sättas i fängelse, som i Kina, Iran och i Nazityskland.

 

FOTNOT. "Entartete kunst" var ett begrepp som användes i Nazityskland för att beteckna dålig, eller "degenererad", konst.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag