Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Johan De Geer skändar flaggan – igen

Det nya konstverket (beskuren bild).
Foto: Magasinet Arena
Konstnären Carl Johan De Geer.
Foto: Cornelia Nordström

Konstnären Carl Johan De Geer gör en nytolkning av sitt ikoniska verk till nya numret av Magasinet Arena.

Den här gången är udden riktad mot Sverigedemokraterna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Han står och vinglar högst upp på en stege, när jag till slut får tag på honom. Konstnären Carl Johan De Geer är, trots att han fyller 77 om en månad, ständigt i arbete. Och i nyproduktionen sticker ett verk ut: Omslaget han tecknat åt det nya numret av Magasinet Arena. Där undersöker Researchgruppens Mathias Wåg hur nätrasisterna flyttar ut i verkligheten.

Carl Johan De Geer har tagit sin ikoniska affisch "Skända flaggan" från 1967 och gjort en ny version. Den här gången är den brinnande fanan bakom galler, och texten i förgrunden låter oss ana vem udden är riktad mot: "Dom skändar flaggan och vi kommer inte åt dom".

– Det nya numrets tema är att Sverigedemokraterna vill starta en kursverksamhet där man försöker imitera Socialdemokraternas bildningsverksamhet under 1900-talet. Då passade det bra att ta upp mitt gamla verk igen, säger Carl Johan De Geer.


Dock, erkänner han utan omsvep, var det hustrun Marianne Lindberg De Geer som kom på idén att återanvända den gamla bilden. Hans första försök blev "trassliga och fula". Själv tycker han att den nya bilden rymmer flera tolkningar, att den till skillnad från förlagan inte är lika tydligt plakatpolitisk. Men under vårt samtal återkommer ett visst riksdagsparti, gång på gång:

– Sverigedemokraterna ligger nära nazismen i sin syn på konst och kultur. De anser att konsten ska hedra fosterlandet, men det förhåller sig ju precis tvärtom, säger han.

Tror du att någon kommer att beslagta det här verket också?

– Nej, det här är en tidning för fan. Originalet är i säkert förvar. Men om 10-15 år kanske Sverigedemokraterna har egen riksdagsmajoritet och då kanske vi får en period av förbud mot entartete kunst i Sverige. Då kan konstnärer komma att sättas i fängelse, som i Kina, Iran och i Nazityskland.


FOTNOT. "Entartete kunst" var ett begrepp som användes i Nazityskland för att beteckna dålig, eller "degenererad", konst.