Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Hamilton:
S-koden

Carl Hamilton.Foto: Cato Lein

Carl Hamilton förklarar socialdemokratins tillbakagång och föreslår nya vägar. Maja Lundgren läser en medryckande bok från den mittersta vänsterkanten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Fackprosa

CARL HAMILTON | S-koden. Den socialdemokratiska utmaningen | Norstedts 288 s.

Barn som växer upp i dag har nog fått intrycket att socialdemokrater är ungefär som moderater, bara lite mer skruvade och grymma mot varandra offentligt. Eller mycket. I S-koden. Den socialdemokratiska utmaningen beskriver Carl Hamilton hur det gick till när S blev ödets lekboll och sin egen tandagnisslan. Men kritiken är inte särskilt svidande polemisk, vare sig den riktas åt höger eller vänster. Den är lugn.

När Hamilton tecknar en bild av den svenska socialdemokratins egenart i det förflutna och möjligheter i framtiden, bortom samtidens sorger och bedrövelser, kan somt förefalla självklart. Gränsdragning åt vänster: staten och kapitalet ska sitta i samma båt! Sältan i socialdemokratin ska hämtas ur å ena sidan folkrörelser och lokala gemenskaper, å den andra ur Saltsjöbadsandan, men aldrig ur klasshat. Socialdemokratins näve är inte knuten. (Johan Jönsons ursinne är, det säger sig självt, inte socialdemokratiskt).

"Många människor har en stark vilja att göra något påtagligt för andra", skriver Hamilton - överhuvudtaget andas boken av gemenskap, ansvar, vuxenhet, det är riktigt medryckande skrivet faktiskt.

Röda fanor med blått inslag. Socialdemokrater i Malmö demonstrerar 1 maj.Foto: Foto: Emil MalmborgGränsdragning åt höger: marknadsliberalismen är en hårdför och rigid ideologi som inte leder till frihet. Den är lika fatalistisk som den renläriga marxismen: medan den senare hävdade att klasskampen ofrånkomligen leder till kapitalismens undergång, påstår den förra att bara man lämnar allt åt marknaden så infinner sig Schlaraffenland. En ideologi som förskönar egoismen och är renons på altruism kan aldrig vara samhällsbärande.

 

S-koden är brett upplagd. Kritiken av socialdemokratins förflutna riktar sig även mot moderniseringsprojektets hyperkliniska och okänsliga aspekter.

Av hänsyn till de estetiska kraven

(som också är ändamålsenlighetens)

har arkitekterna gjort molnen fyrkantiga

skrev Ekelöf (överklasspoeten!).

Motorväg rakt genom bygden, bank, Åhléns och korvkiosk: framtidens stadsplanering måste se annorlunda ut.

Hamilton är väl mittenvänster. Duktiga företagare måste vara välkomna. En ideologi som skuldbelägger företagsamhet och egna initiativ blir en tagelskjorta. Men marknaden ska inte vara styrande princip. Politiken måste ta tillbaka initiativet.

Ja till Rut och Rot och ja till privata aktörer inom välfärdssektorn, men det måste finnas starka samhälleliga institutioner som kontrollerar dem. En sanningskommission bör tillsättas som undersöker i vilken utsträckning offentliga medel har försnillats, menar Hamilton.

Nej till marknadsliberalismens aversion mot allt statligt ägande, men även nej till en ideologisk låsning vid statligt ägande som mål i sig. En del utförsäljningar har varit ok och andra inte, kort sagt.

Hamilton är för ett förstatligande av skolan och återinförande av värnplikten, och sätter några (om än vaga) frågetecken kring att svensk försvarspolitik har kommit att förblandas med krigföring i fjärran land.

 

I S-kodens början skriver Hamilton att alla han talat med, från vänster till höger, säger att de vill ha en "riktig socialdemokrati". Det är orostider och jag tror inte att han bluffar. Hans råd till socialdemokratin är att inte fixera sig så mycket vid sina partipolitiska motståndare, utan koncentrera sig på verkligheten: polarisering har inget egenvärde.

På det hela taget gillar jag den här boken. Men en varning för uttrycket "spaghettistater". Om Sverige lyckas ta sig igenom krisen bättre än andra länder, får det aldrig ske till priset av förakt för dem som har svårare problem att tampas med.

 

Maja Lundgren

kulturen@expressen.se

 

Maja Lundgren är författare och kritiker. Hennes senaste roman Mäktig tussilago kom 2010.