Carina Rydberg Foto: Olle SporrongCarina Rydberg Foto: Olle Sporrong
Carina Rydberg Foto: Olle Sporrong
Aron Flam Foto: Wikimedia commonsAron Flam Foto: Wikimedia commons
Aron Flam Foto: Wikimedia commons
Gunilla Brodrej och Martina Montelius äter och poddar på kvarterskrogen Nytorget 6. Foto: PRIVATGunilla Brodrej och Martina Montelius äter och poddar på kvarterskrogen Nytorget 6. Foto: PRIVAT
Gunilla Brodrej och Martina Montelius äter och poddar på kvarterskrogen Nytorget 6. Foto: PRIVAT

"Carina Rydberg kapade min Facebooktråd"

Publicerad

I det nya avsnittet av "Lunch med Montelius" äter Martina och Gunilla grillad lax och kikärtsbiff på kvarterskrogen Nytorget 6 i Stockholm.

Lyssna
Lyssna på Lunch med Montelius – avsnitt 108

Carina Rydberg är på tapeten. Kulturtanterna har länge undrat vart hon tog vägen, men häromdagen dök den legendariska 1990-talsförfattaren upp i ett så prosaiskt sammanhang som en tråd på Martinas Facebook.

Bakgrunden var den att Martinas 12-åriga dotter och hennes kompis spontant hade sagt att transpersoner är de bästa människorna varpå Martina återgav detta på Facebook.

– Jag tyckte det var gulligt. 

– Och att du blir glad för att vi kanske faktiskt har kommit någonstans, fyller Gunilla i. 

Men Carina Rydberg tar detta bokstavligt och ifrågasätter barnens påståenden. Hon förstår inte varför transpersoner skulle vara bättre än andra människor.

Facebookvän med Aron Flam

– Hon är gravallvarlig, säger Gunilla.

– Ja, det finns inte så mycket som en nanomikrob humor. Alltså man blir helt hjälplös. Och det fortsätter: “Du är ju facebookvän med Aron Flam”, skriver Rydberg.

Därpå postar hon ett stort antal länkar med Aron Flam-material för att leda i bevis vilken dålig människa han är.

– Om någon undrar vem Aron Flam är kan ni kolla på min Facebooksida, säger Martina. 

– Saken är den, Carina Rydberg, att jag tycker att Aron Flam är en modig debattör, säger Gunilla. 

– Jag skiter i om jag är facebookvän med Aron Flam eller inte. De gånger jag har träffat honom har han varit jättesympatisk, säger Martina.

– Men du gick ju in och blockade honom från din Facebook, säger Gunilla.

– Ja, i ren desperation tar jag bort honom som vän och frågar Carina Rydberg om allting är bra då. Men det är det inte, säger Martina. 

Carina Rydberg hittar en socialdemokratisk riksdagskvinna som är Israelvän, som hon börjar diskutera på den nu kapade Facebooktråden. 

Martina har lyssnat på länkarna med Aron Flam. Bland annat ett podcastavsnitt om att feminism plus socialism skulle vara lika med helvetet på jorden.

– Jag håller fan inte med honom. Han tar upp extremexempel som att någon har skrivit en avhandling om genusaspekter på IBS (Irritabel tarm syndrom). Det ligger ju inte ens i närheten av kärnfrågan. Där väljer han en tomtenissevariation på temat, säger Martina.

– Men han tar sig ju rätten att skämta om feminismens och socialismens avarter. Ibland undrar jag hur mycket humor vänstern har, säger Gunilla.

Timbro till Teater Brunnsgatan 4

– Vänstern är sjukt humorlös. Jag skäms för mina åsiktsfränder för att de inte har humor, säger Martina som berättar hur mycket kritik hon fick från vänsterhåll när hon bjöd in högermänniskor till Teater Brunnsgatan 4. 

– Det är ett underkännande av min intellektuella förmåga att jag inte skulle kunna umgås med folk från till exempel Timbro.

– Högermänniskor bråkar mycket roligare, säger Gunilla.

– Ja, vänstern har nån pinne i röven, säger Martina som tänker gå hem och skicka en ny vänförfrågan till Aron Flam.

Gunilla och Martina pratar också om vilka bilder man lägger ut på sina barn apropå Ebba Busch Thors instagram, som Gunilla skrev om i en text tidigare i veckan.

LÄS MER: Ebba Busch Thor gör sig rolig på sitt barns bekostnad

Dessutom får poddlyssnarna en ögonblicksbild från en blöt middag hemma hos Dominika Peczynski och Anders Borg där Alexander Bard imponerade med sin vänlighet och esprit.

Kulturredaktionen

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag