Bygg en synagoga i Umeå

Negar Josephi är skribent på Expressens kultursida.
Foto: KARL GABOR

Judiska föreningen i Umeå stänger efter hat och hot.

Negar Josephi uppmanar kommunen att bygga en synagoga för att markera att judar är välkomna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Judiska föreningen i Umeå säger upp sin lokal och lägger ner verksamheten. 

”Det är inte det här Umeå som jag känner, något har hänt” säger talespersonen Carinne Sjöberg till SVT.

Judiska föreningen bjöds inte in

Sist jag talade med Carinne Sjöberg var år 2015. Umeås judiska förening hade inte blivit bjuden till manifestationen som planerades i Umeå till minne av Novemberpogromerna. Jan Hägglund, gruppledare för Arbetarpartiet i kommunfullmäktige och den som samordnat manifestationen, förklarade för tidningen Totalt Umeå att ingen företrädare för Umeås judiska förening hade bjudits in att tala för att "det kan upplevas som en ovälkomnande eller otrygg situation för dem". Som när någon i publiken tog fram ett plakat där den israeliska flaggan jämställdes med ett hakkors, vid en tidigare manifestation. 

Nu är alltså Judiska föreningens medverkan inget problem längre. Den har upphört.

Carinne Sjöberg berättar om nazikors och klisterlappar med texten ”Vi vet var ni bor”. Men de flesta Umeåbor är varken höger- eller vänsterextremister. Många lever nog också i tron att Umeå är en stad utan plats för rasism. Ändå är det här som detta sker: en judisk förening lägger ner verksamheten för att dess medlemmar hotas. I Umeå, inte i Malmö.


LÄS MER: Negar Josephi: Omöjligt att skilja på judar och Israel


Bygg en synagoga, Umeå

I en artikel i Expo för ett år sedan berättade Carinne Sjögren att barn kallas för ”judejävel” i klassrummen och att stadens få judar inte vågar visa att de är judar offentligt. Vad hände sedan? Och vad händer nu?

Umeå har ett tungt arbete framför sig. Om kommunen har en ryggrad bygger den en synagoga för sina judar. Där det inte finns en synagoga kan man alltid låtsas att det inte finns några judar heller. Men judar kommer alltid att finnas och vi kommer alltid att höras. 


Negar Josephi är skribent på Expressens kultursida.