Negar Josephi är skribent på Expressens kultursida. Foto: KARL GABOR
Negar Josephi är skribent på Expressens kultursida. Foto: KARL GABOR

Bygg en synagoga i Umeå

Publicerad

Judiska föreningen i Umeå stänger efter hat och hot.

Negar Josephi uppmanar kommunen att bygga en synagoga för att markera att judar är välkomna.

Judiska föreningen i Umeå säger upp sin lokal och lägger ner verksamheten. 

”Det är inte det här Umeå som jag känner, något har hänt” säger talespersonen Carinne Sjöberg till SVT.

Judiska föreningen bjöds inte in

Sist jag talade med Carinne Sjöberg var år 2015. Umeås judiska förening hade inte blivit bjuden till manifestationen som planerades i Umeå till minne av Novemberpogromerna. Jan Hägglund, gruppledare för Arbetarpartiet i kommunfullmäktige och den som samordnat manifestationen, förklarade för tidningen Totalt Umeå att ingen företrädare för Umeås judiska förening hade bjudits in att tala för att "det kan upplevas som en ovälkomnande eller otrygg situation för dem". Som när någon i publiken tog fram ett plakat där den israeliska flaggan jämställdes med ett hakkors, vid en tidigare manifestation. 

Nu är alltså Judiska föreningens medverkan inget problem längre. Den har upphört.

Carinne Sjöberg berättar om nazikors och klisterlappar med texten ”Vi vet var ni bor”. Men de flesta Umeåbor är varken höger- eller vänsterextremister. Många lever nog också i tron att Umeå är en stad utan plats för rasism. Ändå är det här som detta sker: en judisk förening lägger ner verksamheten för att dess medlemmar hotas. I Umeå, inte i Malmö.

 

LÄS MER: Negar Josephi: Omöjligt att skilja på judar och Israel

 

Bygg en synagoga, Umeå

I en artikel i Expo för ett år sedan berättade Carinne Sjögren att barn kallas för ”judejävel” i klassrummen och att stadens få judar inte vågar visa att de är judar offentligt. Vad hände sedan? Och vad händer nu?

Umeå har ett tungt arbete framför sig. Om kommunen har en ryggrad bygger den en synagoga för sina judar. Där det inte finns en synagoga kan man alltid låtsas att det inte finns några judar heller. Men judar kommer alltid att finnas och vi kommer alltid att höras. 

 

Negar Josephi är skribent på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag