På plats i pannrummet.
På plats i pannrummet.

Bud från mörkret

Publicerad

Peter Cornell nedstiger i underjorden med Markus Anteskog.

En nedstigning i underjorden, på tröskeln till dödsriket. I det gamla vittrade pannrummet, ett slags Tarkovskij-rum, på Konstepidemin i Göteborg visar Markus Anteskog en serie drömska och dova målningar i svart tusch.

Vi skymtar laverade fläckar, delar av kyrkoarkitektur, ringlande labyrinter, flackande ljus. Figurativt blandas med det nonfigurativt nebulösa, form med formlöst. Målningarna är som en resa genom mödosamma erinringar ur en dvalas andevärld.

 

Ett par år efter Mejan drabbades konstnären av en svår stroke och en lång koma; oddsen att överleva var minimala. Men han återvände från underjorden med nya insikter - ett slags initiation - som han gjort till konst i dessa märkvärdigt annorlunda bilder.

Att återvända, på en gång densamme och en annan: jag tänker på konvalescenten Matisse, på Tomas Tranströmer eller Artur Lundkvists hallucinatoriska berättelser från sin koma. Och på Goethe som i en sjukdomskris i sin ungdom var nära "det stora sundet som vi alla måste igenom".

Att återvända och arbeta vidare.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag