Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bud från mörkret

På plats i pannrummet.

Peter Cornell nedstiger i underjorden med Markus Anteskog.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Konst

Markus Anteskog

Konstepidemin i Göteborg

Till 10/11

En nedstigning i underjorden, på tröskeln till dödsriket. I det gamla vittrade pannrummet, ett slags Tarkovskij-rum, på Konstepidemin i Göteborg visar Markus Anteskog en serie drömska och dova målningar i svart tusch.

Vi skymtar laverade fläckar, delar av kyrkoarkitektur, ringlande labyrinter, flackande ljus. Figurativt blandas med det nonfigurativt nebulösa, form med formlöst. Målningarna är som en resa genom mödosamma erinringar ur en dvalas andevärld.


Ett par år efter Mejan drabbades konstnären av en svår stroke och en lång koma; oddsen att överleva var minimala. Men han återvände från underjorden med nya insikter - ett slags initiation - som han gjort till konst i dessa märkvärdigt annorlunda bilder.

Att återvända, på en gång densamme och en annan: jag tänker på konvalescenten Matisse, på Tomas Tranströmer eller Artur Lundkvists hallucinatoriska berättelser från sin koma. Och på Goethe som i en sjukdomskris i sin ungdom var nära "det stora sundet som vi alla måste igenom".

Att återvända och arbeta vidare.