Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Brorsan är kung!" är
en revolution i det lilla

Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld.
"Brorsan är kung!".
Augustprisade "Här ligger jag och blöder".
Foto: / GILLA B CKER

Björn Barr fängslas av Jenny Jägerfelds "Brorsan är kung", en vänskapskildring som vågar utmana normerna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Femte klass minns jag som en brytningstid. Då började de första tecknen på att vi inte skulle vara barn för alltid dyka upp. Åtminstone två tjejer i klassen hade börjat få bröst. Själv satt jag och lyssnade till hur min röst dansade mellan oktaverna. Det var ett litet helvete, men jag var åtminstone inte ensam om det. Nästan varje dag efter skolan satt jag och mina två bästisar och jämförde pubertetens skadeverkningar.

Kanske är det därför Augustprisade Jenny Jägerfelds berättelse om elvaårige Måns dröjer kvar så länge hos mig. Så fruktansvärt svårt det måste vara att lämna barnets avsexualiserade tillvaro om man dessutom känner att man är född i fel kropp.

För så är det för Måns. I passet – som han hatar nästan lika mycket som han älskar sin skateboard – står det Michelle. Och förutom sin roliga och kloka mamma har han inte så många vänner. Men så flyttar han och mamman till Malmö under en sommar, och nästan direkt möter han grannpojken Mikkel.

Efter en våldsam skate-tävling i Folkets park blir de blodsbröder, och lovar att ställa upp för varandra.


LÄS MER: Jenny Jägerfeld: "Här ligger jag och blöder"

Lek i glödande sommardygn

Man glömmer bort det där när man är vuxen, hur fort och innerligt en vänskap kan växa fram när man är ung. Men Jenny Jägerfelds finstämda berättande lockar fram minnena av hur de glödande sommardygnen där leken bara flödade fram faktiskt kunde se ut.

Den största behållningen återfinns dock i skildringen av Måns. Det är så befriande självklart när Jenny Jägerfeld låter Måns förklara hur det känns att vara pojke fast man är född med en snippa: "Jag har googlat och läst och kollat på Youtube och hello! Vi är tusentals!"

Boken saknar inte mörker – konstigt vore väl annars med tanke på att var tredje transperson lider av självmordstankar enligt Folkhälsomyndigheten. Men den närmar sig ett svårt ämne och gör det begripligt, både för barn och föräldrar.

Bara det gör att den förtjänas att läsas högt i klassrummen, om och om igen.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

UNGDOMSROMAN

BRORSAN ÄR KUNG!

Jenny Jägerfeld

Rabén & Sjögren, 142 s.

Ålder 9+