Protester efter valutgången i Storbritannien. Foto: FINBARR WEBSTER/REX/SHUTTERSTOCK / FINBARR WEBSTER/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESProtester efter valutgången i Storbritannien. Foto: FINBARR WEBSTER/REX/SHUTTERSTOCK / FINBARR WEBSTER/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Protester efter valutgången i Storbritannien. Foto: FINBARR WEBSTER/REX/SHUTTERSTOCK / FINBARR WEBSTER/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Theresa May, premiärminister i Storbritannien. Foto: BEN CAWTHRA/REX/SHUTTERSTOCK / BEN CAWTHRA/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESTheresa May, premiärminister i Storbritannien. Foto: BEN CAWTHRA/REX/SHUTTERSTOCK / BEN CAWTHRA/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Theresa May, premiärminister i Storbritannien. Foto: BEN CAWTHRA/REX/SHUTTERSTOCK / BEN CAWTHRA/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Britterna har tröttnat på Mays arrogans

Publicerad

Det brittiska valet förstärker bilden av en bruten konservativ våg.

Clara Sandelind ser ett nederlag för maktspelare och en renässans för politiker som faktiskt vill något.

Kanske var det demokratin som vann i det brittiska valet.

Premiärminister Theresa Mays arrogans inför väljarna gick inte hem, medan Labourledaren Jeremy Corbyns gräsrotsrörelse och ett tydligt, om än radikalt, politiskt budskap vann mark.

Cameron och May 

Två konservativa premiärministrar på rad har nu spelat ett högt politiskt spel grundat i partiets interna splittringar över EU. 

David Cameron, den förre brittiske premiärministern, utlyste folkomröstningen om EU för att tysta EU-motståndarna inom det konservativa partiet. May föste en valtrött befolkning mot båsen för att stärka sin position inom partiet gentemot de som vill ha en så kallad ”hard Brexit”. Det blev fiasko för både May och Cameron. 

De har båda betalat ett högt pris, men än mer allvarligt är hur de försatt landet i kris genom att utnyttja den demokratiska processen för sitt interna maktspel.   

May ville att valet skulle handla om Brexit. Men då hade det varit demokratiskt klokt att fråga väljarna i en valrörelse vilket slags utgång på EU-förhandlingarna de vill se. Det finns stora skillnader även bland de som röstade för ett utträde ur EU, framför allt vad gäller synen på den gemensamma marknaden och den fria rörligheten. Men Mays trumfkort var i stället att utmåla sig själv som en bättre förhandlare än Corbyn. 

Hennes u-svängar – bara att kalla till val var en sådan – och misslyckade framträdanden ingav dock inget sådant förtroende. Därmed blev avsaknaden av innehåll, vad hon verkligen ville åstadkomma med sitt ”starka och stabila ledarskap”, än tydligare.

Corbyn byggde en stark gräsrotsrörelse medan May vägrade att ens delta i tv-debatter. 

 

LÄS MER: "Pojken ger oss de rätta orden för terrorn på London Bridge"

 

Demokratin inget maktspel

Sammantaget avslöjade detta ett förakt mot väljarna, genom att ta deras stöd för givet, och en arrogans mot den demokratiska processen, vilket många britter verkar ha vänt sig emot. Även Mays tal efter valet, då hon meddelade att hon nu ska bilda regering, var tondövt. Många frågade sig om premiärministern hade blivit informerad om valresultatet eftersom som hon fortsatte att prata om stabilitet trots att hon nu måste bilda en minoritetsregering, vilket är extremt ovanligt i Storbritannien.

Den populistvåg som svept över västvärlden har visat att många väljare söker politiker som upplevs som mer autentiska och som står utanför det politiska spelet. Donald Trump sågs till exempel som en utomstående och någon som sa vad han tyckte. Denna upplevda antielitism är för det mesta en ren myt. Tanken att man är mer folklig om man är politiskt inkorrekt är oftast mest en ursäkt för att uttrycka sig rasistiskt. Uppdelning av människor i ”folk” och ”elit”, där ”folket” skulle vara renare och mindre egoistiskt, grundar sig i en bisarr människosyn.

Samtidigt visar det brittiska valet att det finns en trötthet gentemot det politiska spelet och en längtan mot tydligare politiska alternativ. På det sättet har Corbyns autenticitet gynnat honom. Visst står han långt till vänster, men han har alltid stått långt till vänster så det är åtminstone inget spel för gallerierna. 

Det uttrycks ofta en oro att demokratin kommit att reduceras helt till ett maktspel. I det brittiska valet är trenden den motsatta. Väljarna belönade inte den som var mer intresserad av att spela spelet än av politiken i sig, och som dessutom spelade ganska dåligt. 

 

LÄS MER: "Vi behöver mer vänsterpopulism" 

 

Clara Sandelind är doktor i statsvetenskap vid ­University of Sheffield med ­inriktning på ­nationalism och migration.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag