Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Britney Spears får sin upprättelse på scenen

Ur "Britney".
Foto: / © KLARA G
Ur "Britney".
Foto: / © KLARA G
Ur "Britney".
Foto: / © KLARA G
Tone Schunnesson.
Foto: Nora Lorek / NORA LOREK

Britney Spears har fått betala ett högt pris för sitt kändisskap.

Tone Schunnesson ser en föreställning på Turteatern som skildrar kvinnans roll i popindustrin.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag har aldrig tyckt Britney Spears slogan ”It’s Britney, bitch” har fungerat eftersom hon inte är en trovärdig subba.

Hon är alldeles för mjuk och oskarp för att vara en bitch, men jag antar att det är en tvungen omskrivning för att hon inte ska framstå som ett offer för det pågående övergrepp som musikindustrin är, och det är just ordet ”Bitch” som lyser i mörkret på Turteaterns scen.

Det är en föreställning om kvinnor i popindustrin där det amerikanska fenomenet Britney Spears får fungera som katalysator. Britney slutade nämligen för länge sedan att uppfattas som människa och är numera ett fenomen på heltid, något regissören Py Huss-Wallin tar fasta på i ett kollage som gestaltar resan som tog sin början i Disneyklubben. Sex stycken skådespelare, kvinnor och män, klädda i identiska outfits får gestalta stjärnan och de glider ut och in ur röster, tider, peruker och karaktärer på en scen som i ett lekland skulle påminna om den Las Vegas-scen hon nu permanent uppträder på.


LÄS MER: En mardrömsfärd mot den stora tomheten

Britneys resa mot toppen

Ensemblen öppnar genom att dansa den koreograferade dans som alltid används som en måttstock på hur Britney mår och ser ut, och de dansar till "Work", en av hennes senaste hits. Låtens budskap är att om du begär ett glamouröst liv krävs hårt arbete. Men historien om Britney som skrivs fram på scenen påminner inte om begär. I stället påminner Britneys resa till toppen om hur vi håller boskap i en mjölkfabrik.

Pepsi, äktenskapet, Gud och skivbolagen existerar här sida vid sida för att konstruera den perfekta popstjärnan. Vem som bär skulden är dock inte lika tydligt. Ibland riktas scenljuset mot oss i publiken.


LÄS MER: "Sorry, men ingen ska vända sig om mot mig"

Kvinnors sexualisering

Scenerna är lika absurda som fängslande, vilket på ett lyckat sätt gestaltar hur kvinnor i offentligheten blir uppskruvat sexualiserade. Ett tiotal mekaniska bebisar kryper över scenen med röster inte helt olika en autotunad poplåt, en enorm uppblåsbar fläskfärgad docka med uppfläkt kön onanerar och ensemblen tar på sig dockhuvuden föreställande älskade Disneykaraktärer men med röster tillhörande en sadistisk idoljury. Ibland bryter sig någon loss och håller en kort monolog som ligger nära sammanbrottet. Det är okej, men den riktiga empatin brister och allra bäst blir drömspelet när ensemblen blir en kör av uppskruvat feminint tal fyllt av självhat, självtillräcklighet, naivitet och förhårdnad.

Jag garvar rakt ut av det odugligt manliga, gestaltat av Britney Spears baby daddy K-fed, men blir rörd och ledsen av hur man iscensätter en "jag har aldrig"-lek med referenser till Britneys alla offentliga förehavanden. Ömsint iscensätter Turteatern hennes segrar och nederlag, där det mest otänkbara skulle vara att någon gång prutta på scen.


LÄS MER: Britney Spears stora comeback

"Stackars Britney"

Föreställningen vilar på gränsen mellan rolig och obehaglig, hånfull och lojal. Det är en intressant ansats, även om det är problematiskt att pjäsen själv gör precis det den kritiserar. Stackars Britney, tur att hon aldrig kommer få sen den här dissektionen, men jag är trots allt glad över att få ta del av en sådan begåvad gestaltning.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga nyheter!


Tone Schunnesson

Kulturen@expressen.se

Tone Schunnesson är författare och skribent, aktuell med romanen "Tripprapporter".

teater

Britney

Av Py Huss-Wallin

Turteatern

Speltid 1.45 t.